Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen dags för småföretagen

Annons

Äntligen, måste man säga. Äntligen kommer alliansregeringen med en rejäl förbättring av småföretagens villkor.

Visst har alliansregeringen gjort en del sedan man tillträdde. Man har avskaffat medfinansieringen i sjukskrivningen, man har slopat förmögenhetsskatten och man har sänkt skatten på de hushållsnära tjänsterna. Men det har varit alldeles för lite, och mycket mindre än man lovade att göra. Det är därför inte så konstigt att många småföretagare är missnöjda.

Till en stor del tycks denna handlingsförlamning berott på att moderaterna i finansdepartementet stoppat de förslag som centerpartisterna i näringsdepartementet kommit med. Småföretagen har, konstigt nog, inte setts som speciellt viktiga av de nya moderaterna.

Men nu verkar det i alla fall som näringsminister Maud Olofsson (c) fått gehör för sina idéer. För i går presenterade de fyra partiledarna ett digert småföretagspaket.

I paketet ingår flera viktiga regelförändringar som gynnar småföretag. Bland annat fördubblas maxnivån för när en investering kan direktavskrivas. Dessutom görs 3:12-reglerna om på ett sätt som gynnar egenföretagarna. 3:12-reglerna bestämmer hur mycket en fåmansföretagare kan ta ut i aktieutdelning utan att denna beskattas som vanlig lön.

Det viktigaste i paketet är dock sänkningen av arbetsgivaravgiften. Den sänks med en procent, vilket motsvarar drygt sju miljarder kronor. Detta gynnar främst de små företagen, och är en bra förslag, även om sänkningen troligen borde ha varit något större för att ge tillräcklig effekt på sysselsättningen.

Å andra sidan sänks nu också de sociala avgifterna för ungdomar upp till 26 år. Det kommer förhoppningsvis att förhindra att ungdomsarbetslösheten ökar i takt med den försämrande konjunkturen.

De sänkta sociala avgifterna innebär också sänkta kostnader för kommuner och landsting på cirka tre miljarder kronor. Det gör att dessa borde kunna klara lågkonjunkturen utan att behöva försämra kvaliteten.

Dessutom sänker regeringen bolagsskatten med knappt sju miljarder kronor. Detta lär inte ha någon större effekt på sysselsättningen, i alla fall inte i de mindre företagen det är nästan bara stora företag som betalar bolagsskatt.

Trots det är sänkningen motiverad, eftersom den finansieras med att regeringen sätter stopp för de så kallade räntesnurrorna, det vill säga skatteplanering med hjälp av ränteavdrag. Denna skatteplanering görs nästan uteslutande i storföretag, och det är därför rimligt att de pengar regeringen får in genom att stoppa räntesnurrorna går tillbaka till storföretagen genom sänkt bolagsskatt.

Totalt är detta ett mycket välkommet företagspaket, även om det givetvis kunde ha innehållit lite mer. Men det kommer förhoppningsvis i nästa års budget.

Mer läsning

Annons