Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet arbetslösa ökar i Norrtälje

Nu minskar antalet nya jobb samtidigt som de arbetslösa blir fler.
Arbetsförmedlingen spår en arbetslöshet på 4-5 procent i kommunen i början av nästa år.

Annons

Norrtälje har länge stått pall för finanskrisen och lågkonjunkturen. Men siffrorna för oktober visar att de nya jobben minskade med nästan 24 procent jämfört med samma månad förra året.

Och förra veckan noterades 475 öppet arbetslösa i kommunen. Det är 15 fler än veckan före.

Vi kan ana ett trendbrott. Men det blir först i början av nästa år som vi får se en ordentlig nedgång på arbetsmarknaden, säger Hans-Eric Wallin, chef för arbetsförmedlingen i Norrtälje.

Än så länge har kommunen förhållandevis bra siffror. Den öppna arbetslösheten är 1,3 procent, vilket är en bra bit under snittet för både länet och riket.

Och hittills i år är de nyanmälda platserna 46 fler än vid motsvarande tid förra året, 2 093 i år jämfört med 2 047 i fjol.

I länet är det bara vi och Järfälla som ligger på plus när det gäller nya jobb, säger Hans-Eric Wallin.

Men de senaste veckorna har lågkonjunkturen börjat göra avtryck på Norrtäljes arbetsmarknad.

Om svackan blir djup och långvarig är risken stor att Norrtälje får arbetslöshetssiffror på närmare 5 procent i början av nästa år och 9-10 procent året efter, säger Wallin.

För att möta lågkonjunkturen inför arbetsförmedlingen ett nytt sätt att jobba från och med måndag. Som första förmedling i länet ska Norrtälje jobba branschinriktat mot dem som söker jobb.

Mer läsning

Annons