Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anstaltens hundförare i USA

Christer Hofström, vaktbefäl på Norrtäljeanstalten, tycker att det borde finnas fler narkotikahundar på anstalten. Han har nyss kommit hem från en hundförarkurs i USA.

Annons

Fem frågor till Christer Hofström, vaktbefäl på Norrtäljeanstalten, som varit i USA och fördjupat sina kunskaper i hundföraryrket.

Hur var det i USA, vad gjorde du?

Det var jättespännade och intressant. Jag reste runt till polismyndighet, tull och andra myndigheter för att se hur deras bomb- och narkotikahundar arbetar. Framför allt har de mycket fler hundar och tar väl hand om sina hundförare. Efter den 11 september har antalet ökat mycket. Bland annat var jag till Front Royal i Virginia som är en träningsanläggning för bombhundar.

Vilken är den största skillnaden mellan Sveriges och USA:s hundar, tycker du?

Våra narkotikahundar är vassare. De håller högre kvalitet, det är mer kvantitet än kvalitet i USA. Vi i Sverige jobbar lite mer med noggrannhet och lägger med tyngd på lydnad.

Hur ska du praktisera dina nya kunskaper om hundföraryrket?

Jag ska försöka få till ett utbytesprogram mellan Sverige och USA. Två hundförare är intresserade av att komma till Sverige nästa år. Sedan ska jag hålla föreläsningar om resan och skriva artiklar.

Borde Norrtäljeanstalten ha fler narkotikahundar?

Ja, absolut. Fler hundar ger en förebyggande effekt. I dag finns det en narkotikahund på anstalten.

Varför jobbar du som hundförare med narkotikabekämpning?

Jag har alltid haft ett intresse för det, det är viktigt att bekämpa narkotika eftersom det skapar så mycket problem. Det är inte bara narkomanerna utan även de anhöriga som drabbas.

Monica Nilsson

[email protected]

Mer läsning

Annons