Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inte tid för extrapaket

Annons

Det går dåligt för socialdemokraterna i opinionsmätningarna. I flera mätningar i rad har man gjort stora tapp. Oppositionspartiernas försprång har minskat kraftigt.

Det är därför inte konstigt att socialdemokraterna nu går på offensiv. I stort sett varje dag anklagar Mona Sahlin eller Thomas Östros regeringen för att vara handlingsförlamad och för att medvetet förvärra den ekonomiska krisen.

Bakgrunden är att många länder tagit fram eller planerar speciella stimulanspaket för att på så sätt försöka bromsa konjunkturnedgången. Men inte Sverige. Finansminister Anders Borg håller emot.

Det är förståeligt. Dels innehåller regeringens budget i princip ett stimulanspaket på 30 miljarder kronor, och dessa åtgärder börjar inte verka förrän vid årsskiftet. Det är därför lite konstigt att redan nu ta fram nya paket.

Dessutom är risken stor för att den här typen av extrapaket får liten effekt. Många av de satsningar som brukar göras i sådana paket, till exempel inom byggsektorn, kommer inte igång förrän konjunkturen är på väg upp. De får därför en liten effekt på konjunkturen, men innebär en stor försämring av statsfinanserna.

De åtgärder som har bäst effekt är tillfälligt höjda bidrag eller sänkta skatter, som extra barnbidrag eller en tillfällig momssänkning. Dessa åtgärder riskerar dock att försämra regeringens opinionssiffror. En del blir glada när bidragen ökar, men fler blir arga när de sänks igen.

För alliansregeringens del är det speciellt viktigt att hålla hårt i statens utgifter. Alliansen vill inte att socialdemokraterna skall kunna påminna väljarna om hur budgetunderskotten skenade iväg på Bildtregeringens tid under den ekonomiska krisen i början på 1990-talet.

För socialdemokraterna är däremot statsfinanserna inte lika viktiga; som oppositionsparti har man inget direkt ansvar för statens finanser och kan därför tillåta sig större spenderbyxor än vad regeringen kan. Thomas Östros krav på handlingskraft och stimulanspaket innebär därför samma ansvarslösa politik som socialdemokraterna drev under den förra ekonomiska krisen. På våren 1994, när statsfinanserna försämrades i raskt takt, ville socialdemokraterna öka statens utgifter ytterligare genom att sänka momsen med fem procentenheter. Det var en linje som man dock raskt övergav när valet närmade sig och man började inse att man skulle vinna valet. Då blev det plötsligt besparingar som gällde, inte fler stimulansåtgärder.

Regeringen gör därför rätt som struntar i Thomas Östros beskyllningar om handlingsförlamning, och låter bli att lägga fram ett stimulanspaket. Men självklart måste man ha beredskap för extra stimulanser, som extra barnbidrag eller en tillfällig momssänkning. Sådana åtgärder kan behövas efter årsskiftet, även om de inte är aktuella just nu.

Mer läsning

Annons