Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en chef hoppar av

Chefen för barn- och elevhälsan, Margaretha Kriisa, har sagt upp sig. Orsaken är de ständiga neddragningarna inom skolhälsovården.
– Jag har jobbat i tung motvind, säger Margareta Kriisa.

Annons

Margaretha Kriisa har jobbat med barn- och elevvård i 29 år. Det senaste året tycker hon att samarbetet med den nya barn- och skolnämnden med förvaltningschef Ulf Gustavsson och nämndordförande Ann S Pihlgren (m) helt enkelt inte fungerat.

Jag kände att gränsen var nådd. Vi har i sju månader försökt få till ett nytt avtal men det har inte gått, säger hon. 

Tidigare i vår fick Margaretha Kriisa och hennes kollegor beskedet att antalet skolsköterskor skulle minska med 1,5 tjänst eftersom antalet elever minskat. Dessutom skulle hennes egen tjänst minskas till 50 procent.

Det finns ett sådant ointresse att diskutera preventivt arbete, säger Margaretha Kriisa. Man vill inte veta hur behoven ser ut på skolorna.

Hon har flera gånger påtalat att många barn och ungdomar mår dåligt, men har inte fått gehör för detta. I stället tycker Margaretha Kriisa att ramarna blivit för stelbenta med den nya majoriteten.

Skola ska vara läsa och lära. Hälsa och prevention hamnar i ett ingenmansland. 

Dessutom anser hon att barn- och elevhälsan rent organisatoriskt hamnat mellan stolarna. De är anställda av Tiohundra, men jobbar i skolorna.

Ann S Pihlgren lovade tidigare att det inte skulle gå mer än 600 elever per skolsköterska, vilket barn- och elevhälsan kunde acceptera trots rekommendationen på 400 elever. Men med neddragningarna blir det 840 elever per skolsköterska.

Vi har fått tomma löften. Det är också en del i besvikelsen, säger Margaretha Kriisa. 

Vad som händer för hennes egen del vet hon inte än. Hon har tre månaders uppsägningstid, men får se hur länge hon blir kvar i organisationen.

Hon undrar varför motståndet mot att jobba förebyggande är så stort.

Jag har funderat. Både Ulf Gustavsson och Ann S Pihlgren är kloka människor. De har jobbat som rektorer och borde veta hur det ser ut i skolorna. Det känns som det viktigaste blir att följa budgeten i stället för att lyssna på behoven. De håller för öronen, säger Margaretha Kriisa.

I februari sade socialchefen Isabel Andersson upp sig efter kritik mot kommunledningen. Drygt två månader senare valde utbildningschefen Nils-Gunnar Bergander att gå efter liknande kritik.

Therese Söderlund

[email protected]

Mer läsning

Annons