Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amsinsatserna måste fungera

Det är en mycket mörk bild för svensk ekonomi som finansminister Anders Borg målar upp i vårbudgeten. Arbetslösheten ökar kraftigt och blir 2011 hela 11,7 procent, budgetunderskottet blir 90 miljarder i år och 100 miljarder nästa år, och bruttonationalprodukten minskar i år med hela 4,2 procent.

Annons

Med tanke på hur mycket prognoserna förändrats det senaste halvåret så kan siffrorna vara ännu värre om ett halvår. Å andra sidan kan de också bli bättre. Det är bara att hoppas på det sistnämnda.

De stigande arbetslöshetssiffrorna gör att regeringen nu måste storsatsa på arbetsmarknadspolitik. Hela 250 000 personer vill regeringen ha i så kallade arbetsmarknadspolitiska åtgärder om några år. Det är tre gånger mer än i dag.

I princip är det inget fel på ams-insatser. De gör att de arbetslösa utbildar sig, och får större chans att ta ett jobb när konjunkturen blir bättre. De gör också att de arbetslösa är aktiva och inte fastnar i passivitet och utanförskap.

Detta kräver dock att ams-platserna inte fungerar som förvaring och som ett sätt för regeringen att hyfsa arbetslöshetssiffrorna. Så fungerade de ofta under den socialdemokratiska regeringen, vilket allianspartierna riktade hård kritik mot. Nu får inte alliansregeringen göra om samma misstag.

Det är därför mycket viktigt att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ser till att de åtgärder som införs håller en hög kvalitet, och att de åtgärder som inte fungerar snarast görs om. Regeringens jobbgaranti för ungdomar har till exempel fått hård kritik. Jobbgaranti bör därför utvärderas snarast.

På samma sätt är det mycket viktigt att minska antalet ams-platser när konjunkturen vänder, och det finns många lediga jobb. Det gjorde inte den socialdemokratiska regeringen, vilket gjorde att arbetslösheten blev onödigt stor under högkonjunkturer.

En tredubbling av antalet ams-platser kostar drygt två miljarder kronor. För oppositionen är detta inte alls tillräckligt. Istället vill oppositionen satsa mer pengar, mer på utbildning, mer på infrastruktursatsningar, mer på kommunstöd, mer på stöd till småföretag, ja mer till nästan allt och alla. Dessutom vill man höja sjuk- och arbetslöshetsersättningarna, samtidigt som a-kasseavgiften sänks.

Det hela går inte ihop. Oppositionens förslag skulle helt rasera svenska statens finanser.

Det har också svenska folket insett. Enligt en Sifoundersökning som SVT Aktuellt presenterade i tisdags tror 50 procent av svenskarna att alliansen är bäst på att sköta ekonomin, medan 27 procent tror att oppositionen är bäst. Om oppositionen fortsätter med samma ansvarslösa politik man drivit hittills lär alliansregeringens försprång bara fortsätta att växa.

Mer läsning

Annons