Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ammoniak kvar i vraket

Nu kan dykare bekräfta att de tankarna på vraket Mundogas rör på sig. Det kan tyda på att det finns ammoniak kvar i dem.
– Det var sista gången jag dök på det vraket innan det blir ordentlig undersökt av experter, säger dykaren Stefan Hogeborn.

Annons

Stefan Hogeborn på Oceanic Tech är proffs på djupdyksexpeditoner och utbildning av dykare. Han har även ett stort intresse för marinarkeologi. När han fick höra att kollegan Mårten Zetterström, kapten på dykbåten Argus i Grisslehamn, hittat vraket Mundogas Oslo på radarn var han inte sen att hänga med ut på äventyr. 

Som NT berättade i början av september ligger vraket, lastat med 2 000 ton flytande ammoniak, på 60 meters djup mellan Gräsö och Grundkallen i Ålands hav.

Dels är det alltid en dröm att hitta ett odykt vrak men det fanns även en oro över hur det såg ut kring Mundogas, säger Stefan Hogeborn..000 

Både sjöfartsinspektionen och kustbevakningen har tidigare hävdat att vraket inte utgör någon fara då ammoniaken troligen har läckt ut för länge sedan. Men de bilder som dyklaget tog under helgens expedition pekar på motsatsen. De fästen som håller de fem kvarvarande tankarna ombord är skadade och tankarna ser ut att sitta löst.

De är på väg uppåt. Om de hade varit fyllda med vatten borde de sjunka nedåt eller ligga still. Den enda förklaring som jag kan se är att det finns ammoniak, som är lättare än vatten, kvar i tankarna, säger Stefan Hogeborn. 

Men sjösäkerhetsdirektör Johan Franson på sjöfartsinspektionen låter sig inte oroas.

Planerna är de samma som när vi talades vid sist. Vi ska göra en underökning. Men det fodras sofistikerad utrustning, kameror och liknade och vi har ingen tidsplan i dagsläget, säger han. 

Vad tycker du om att tankarna verkar ha lossnat? Vi ska försöka få tag i filmerna som de har tagit så fort som möjligt. I övrigt har jag inga synpunkter, säger Johan Franson. 

Stefan Hogeborn är av en annan uppfattning. Han tycker att Sjöfartsinspektionen eller kustbevakningen bör agera så snart som möjligt.

Vi vill bara informera om det här och sedan är det upp till experterna att dra slutsatser och agera. Men det kan inte vara en särskilt stor apparat för ansvariga myndigheter att skicka ner någon och undersöka vraket.

Åsa Forsberg

[email protected]

Mer läsning

Annons