Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativet lockar inte

Annons

Alliansen har lyckats bra att uppfylla sina vallöften. När nu halva mandatperioden har gått är hälften av löftena uppfyllda. De övriga är på väg att infrias. Bara i något enstaka fall har ingenting hänt.

Det här är givetvis bra. Men det har inte lyft alliansregeringens opinionssiffror. De ligger kvar på samma låga nivå.

En vanlig förklaring till detta är att alliansen misslyckats att ”kommunicera” man har gjort bra saker, men inte lyckats berätta om detta på rätt sätt.

Om denna förklaring stämmer kommer nu opinionssiffrorna snabbt att bli bättre. De senaste veckorna har nämligen alliansen gått till informationsoffensiv. Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund har presenterat miljardsatsning efter miljardsatsning. I går kom en till: sänkta skatter för 15 miljarder kronor, bland annat ett utökat jobbskatteavdrag.

Det är dock svårt att tro att det enbart är brist på information som ligger bakom det dåliga opinionstödet. I stället finns det många orsaker, bland annat statsråd som avgått, chockhöjda a-kasseavgifter och FRA-lagen.

Dessutom har det varit för mycket nationalekonomisk teori och för lite politisk fingertoppskänsla. Den nya höjningen av jobbskatteavdraget är ett bra exempel på detta. Nationalekonomiskt sett är det lätt att försvara avdraget. Politiskt sett är det svårare: de som får avdraget tycker det ger för lite pengar, medan de som inte får det blir besvikna. Den nya höjningen gör därför få glada, men många, framför allt pensionärer, ännu mer besvikna. Det visar på ett dåligt politiskt handlag.

Å andra sidan har alliansregeringen visat handlingskraft och regeringsduglighet. Och ju närmare valet kommer, desto mer kommer väljarna att granska hur alternativet till ett fortsatt alliansstyre ser ut. Många kommer då att tveka inför ett splittrat vänsterblock, där partierna samarbetar för att de måste, inte för att de vill. Andra kommer att ifrågasätta om Mona Sahlin verkligen har de personliga kvaliteter som krävs för att bli en bra statsminister.

Dessutom har alliansregeringen lyckats med det som var allianspartiernas huvudbudskap i valet 2006: att minska utanförskapet. Precis som statsminister Fredrik Reinfeldt sade, när han i går läste upp sin regeringsförklaring, har regeringen skapat flera trendbrott i kampen mot utanförskapet, och antalet arbetslösa och sjukskrivna har minskat kraftigt sedan regeringsskiftet. För första gången på trettio år minskar nu antalet förtidspensionärer.

Nu stundar lågkonjunktur. Om alliansen trots detta kan fortsätta att minska antalet arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade blir det mycket svårt för vänsterblocket att vinna valet 2010. Trots dagens opinionssiffror.

Mer läsning

Annons