Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allsång, fy fan va bra!"

På en liten ö i Roslagens skärgård finns en man som inte tycker att Allsång på Skansen är mycket att hurra för. Gubben Mattsson heter han. Hur sur han än är - i kväll ska han vara med i direktsändning från Skansen.

Annons

Se gubben Mattsson på webben i kväll

Gubben Mattsson spelas av Michael Blum och den lilla stugan är Albert Engströms Ateljé i Grisslehamn. Vi har vant oss att se honom på tv inför varje Allsång på Skansen. Vanligtvis har gubben bara ett enda svar när Anders Lundin försöker att locka honom att titta på programmet:

- Allsång, fy fan va dumt!

Men i kväll ska han alltså medverka live i finalprogrammet och kanske kan Benny Anderssons orkester, Helen Sjöholm, och Tommy Körberg, opera-trion Divine och tjejerna från musikalen Mamma Mia: Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlott Strandberg dyker upp kan få honom att tina upp.

Hittills har Anders Lundins direktsända allsångskvällar lockat 50 miljoner tittare framför TV:n och 495 171 besökare till Skansen. Men vid lunchtid på tisdagen hade Michael Blum ännu inte hunnit bli nervös.

Nej inte än. Men det kommer säkert. Klockan 16 ska vi ha genrep, säger han.

Programmet är inte helt spikat ännu, men troligen kommer Gubben Mattson att framföra ett eget nummer när sändningen har slutat i tv-rutan och fortsätter på webben.

Jag tror att han kommer att tina upp ordentligt. kanske kommer han att säga Allsång, fy fan va bra, säger Michael Blum innan det är dags att åka iväg till Skansen klistra fast skepparkransen, ta på vegamössan och klä sig rollen som sur rospigg. 

Michael Blum har många strängar på sin lyra. Bland annat är han Albert Engströmtolkare av roslagshistorier på äkta dialekt , vigsel och partnerskapsförrättare och auktoriserad skärgårdsguide. 

Åsa Forsberg 

[email protected]

Mer läsning

Annons