Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen tar chansen

Annons

Regeringen är på offensiven. Nu skall opinionsiffrorna förbättras.

Och det är partiledarna som skall göra det. Nästan varje dag de senaste två veckorna har Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund haft gemensamma pressträffar och presenterat miljardsatsningar ur den kommande budgeten. I går var de fyra till exempel i Göteborg och berättade att 7,6 extramiljarder de två kommande åren skall satsas på utbyggda vägar och järnvägar.

Tidigare har de fyra presenterat bland annat paket med förbättrade villkor för företagen, sänkt skatt för pensionärer och utbyggd psykiatrisk vård. Och eftersom budgeten inte läggs i riksdagen förrän den 22 september finns det fortfarande tid att presentera fler paket.

Det finns säkerligen flera syften med att Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund gemensamt lägger fram paket efter paket. Ett är att visa enighet; att alliansen fortfarande håller samman och att regerandet inte har skapat sprickor mellan partierna. Dessutom vill alliansens informationsstrateger gärna att väljarna skall jämföra enigheten inom alliansen med splittringen mellan de tre partierna till vänster. Vänsterpartierna är ju inte ens ense om vilka av de tre som skall ingå i regeringen ifall vänstern vinner valet.

Det främsta syftet är dock troligen att visa väljarna på alla de satsningar som regeringen nu genomför. Tidigare, under högkonjunkturen, har regeringen varit återhållsam med att höja statens utgifter eftersom man inte velat riskera överhettning i den svenska ekonomin. Nu är lågkonjunkturen på gång, och nu är det dags att spendera några av de miljarder som regeringens politik har dragit in till statskassan. Och då vill regeringen använda medias intresse för partiledarna för att så många som möjligt skall få höra om satsningarna, och att så många som möjligt skall känna att de får del av pengarna.

Tanken är helt riktig. Det är nu alliansen har chansen att vända opinionen. Och även om många inte blir nöjda för att just de och deras nära och kära inte får lägre skatt eller att just deras landsända inte får den nya väg man länge hoppats på, så är det ändå en hel del som får nytta av regeringens satsningar. Och även om oppositionen gnäller över att satsningarna är för små, för sena, för orättvisa, felaktigt utformade eller presenteras på fel plats (som Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin tyckte om infrastruktursatsningen) så borde ändå alla dessa partiledarframträdanden göra många väljare mer positiva till regeringen.

Det skall därför bli mycket intressant att se opinionsmätningarna de kommande månaderna. Om inte offensiven får effekt, och alliansen ökar rejält, får man mycket svårt att vinna valet 2010.

Mer läsning

Annons