Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen enig: Flygskolan ska läggas ner

Ett beslut om grundskolans framtid kommer närmare.
I går ställde de borgerliga partierna sig bakom en gemensam plan.

Annons

I går morse träffades alla gruppledare i majoriteten.

Den stora saken på mötet var besluten som ska fattas i barn- och skolnämnden, säger Åke Malmström, gruppledare för kd i Norrtälje.

De tre största besluten i grundskoleplanen har varit nedläggningen av Flygskolan, Singö skolan och att sjätteklassarna flyttas till högstadieskolor. De beslutsförslagen har nu arbetats om tillsammans med de politiker som sitter i barn- och skolnämnden.

Vi var eniga när vi skildes, säger Åke Malmström.

Om enigheten håller i sig kommer Singö skola att bli kvar, Flygskolan läggas ned nästa höst och dessutom att tankarna om F-5-skolan att läggas på is.

Min tolkning är att den ska genomföras i tätorten, men inte på de små bygdeskolor som förlorar för många elever om sexorna flyttas, säger Åke Malmström.

Än så länge är inga formella beslut fattade. Besluten om Singö skola och F-5-skolan sker på en extra inkallad barn- och skolnämnd 14 oktober. Flygskolans nedläggning tas upp då också men beslutas slutgiltigt på kommunfullmäktige 3 november om ingenting oförutsett sker. Tidigare har besluten på nämndnivå skjutits upp två gånger. Ann S Pihlgren (m) som är ordförande i barn- och skolnämnden tror inte att det ska hända igen.

Det har bara berott på fackliga förhandlingar. Det blir centrala förhandlingar dagen innan nämnden. Sen är det klart.

Det har varit många turer inom de borgerliga partierna också. Det blir inte mycket kvar av ert ursprungliga förslag nu.

Jag kommer att rätta mej efter den borgerliga gruppen. Det är viktigt att alla står bakom de beslut som fattas. Det ska inte bli så att de rivs upp igen. Det skapar för mycket oro, säger Ann S Pihlgren.

Oppositionen med socialdemokraterna i spetsen är fortfarande emot att Flygskolan läggs ned.

Vi vill ha en annan lösning där antingen att skolan blir kvar eller att man bygger en ny skola i södra delen av Norrtälje, säger Olle Jansson (s) vice ordförande i barn- och skolnämnden.

Punkterna som majoritetens gruppledare har enats om:

* Flygskolan läggs ned hösten 2009. Låg och mellanstadiet flyttas till Kvisthamra, klass 5 till 9 och internationella klassen placeras på Lommarskolan, niorna blir kvar i Flygskolan ett år.

* Singöskola får ha kvar sina elever.

* Satsningen på F-5-skolor sker till en början i mindre skala i tätorterna. Bygdeskolorna får ha kvar sina sexor tills vidare.

Mer läsning

Annons