Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexandramannen lurar medfångar på Norrtäljeanstalten

Alexandramannen Atheer Al-Suhairy misstänks ha lurat medfångarna på Norrtäljeanstalten på stora belopp.
Ledningen på fängelset satte honom i isoleringscell för att han inte skulle bli ihjälslagen.
– Sedan några veckor tillbaka, bekräftar Anders Ekström, tillfördnad chef, flytten till isoleringen.

Annons

Atheer Al-Suhairy, 33, använde internet till att lura minst 58 flickor, som antingen var minderåriga eller tonåringar, i fällan. På olika hotellrum från Sundsvall i norr till Malmö i söder skrämde han flickorna till att utföra sexuella tjänster.

Försökte de fly eller gjorde motstånd våldtog han dem brutalt.

Utredningen kallades den största nätsexhärvan i Sverige någonsin. I hovrätten över Skåne och Blekinge dömdes 33-åringen till tio års fängelse följt av livstids utvisning. 

Flertalet grova sexualbrottslingar som måste sitta på en anstalt med förhöjd säkerhet placeras i Norrtälje. Så även Atheer Al-Suhairy. På anstalten ska han även ha slagit sig på juridisk rådgivning till sina medfångar.

Som ersättning ska fångarnas släktingar ha fört över stora belopp till ett konto som 33-åringen eller någon honom närstående disponerade.

Det kunde gälla att Al-Suhairy skulle hjälpa till med skrivelser om att till exempel undgå utvisning.

Något gick av allt att döma fel. Om det berodde på att 33-åringen helt struntat i vad han åtagit sig eller om hans insatser inte fått det önskade resultatet har inte gått att bekräfta. Men den växande hotbilden mot Al-Suhairy gjorde det nödvändigt med isoleringscell.

Sedan några veckor tillbaka. Vi har även gjort en polisanmälan. I övrigt vill jag inte kommentera någonting som rör honom, säger Anders Ekström, just nu högste ansvarige på anstalten. 

En förflyttning av Al-Suhairy ska också vara aktuell. Problemet är att det utom på Norrtäljefängelset bara finns ett begränsat antal platser med förhöjd säkerhet för grova sexbrottslingar. Skogomeanstalten på Hisingen i Göteborg kan dock bli aktuell.

Sexualbrottslingar bör hållas åtskilda från vanliga våldsbrottslingar. De står lägst ned i hierarkin inom fångpopulationen och riskerar att hotas och misshandlas.

Atheer Al-Suhairy kallades Alexandramannen för första gången i en lokaltidning i Gävle redan 2002.

Via internet hade han kontakt med unga flickor som han försökte locka till sex med påhittade modelluppdrag.

Dessförinnan, i Sundsvall, gick 33-åringen under namnet Fotografen.

Mats Hedström [email protected]

Mer läsning

Annons