Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutläkare vid Norrtälje sjukhus prickas

En akutläkare vid Norrtälje sjukhus prickas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha ställt en felaktig diagnos på en patient. Ansvarsnämnden anser att misstaget ledde till både onödig väntan och lidande.

Annons

Den 64-årige mannen var ute på en promenad när oturen slog till: han ramlade i backen så allvarligt att han var tvungen att föras med ambulans till Norrtälje sjukhus. På akutmottagningen misstänktes direkt att en sena brustit i hans lår. Trots detta och trots att mannen hade stora smärtor skickade akutläkaren som gjorde undersökningen hem mannen med två Voltaren och en remiss till en specialist. Enligt akutläkaren var det ingen bristning utan en misstänkt meniskskada i knäet.

När läkaren som mottog remissen tre veckor senare undersökte mannen uppdagades misstaget. Mannen hade inget knäproblem utan just en senbristning. Han fick då opereras omgående.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser att akutläkaren, som är expert i kirurgi, borde ha upptäckt bristningen och menar att hon brustit i sitt yrkesutförande när hon inte ens gjorde en fullständig undersökning. Nämnden ger henne därför en erinran, vilket är den lättare av varningsgraderna. 

Patrik Ekström [email protected]

Mer läsning

Annons