Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afternoon tea på Marholmen

På Lyrans konferensanläggning vid Marholmen dukar man varje helg upp klassiskt afternoon tea med parmesan-och chilidoftande scones, hemkokt marmelad och generösa blåbärsmuffins. Bland annat.

Annons

Klassiska scones:7, 5 dl vetemjöl

0, 5 tsk salt

1, 5 tsk bakpulver

0, 5 dl råsocker

125 g kallt smör

1 ekologiskt ägg

2 dl mjölk (3%)

ekologiskt ägg, mandelspån och råsocker till pensling

1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluftsugn eller 275 grader vanlig ugn. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.

2. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.

3. Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär degen i trekantiga bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.

4. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

Scones med parmesan och chili:5 dl vetemjöl

1 tsk salt

75 g salt

1 tsk bakpulver

2 dl mjölk

1 dl riven parmesan

2 tsk grovt riven chili

1 nypa grovmalen svartpeppar

1. Värm ugnen till 275 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Arbeta ner smöret i blandningen.

2. Häll i mjölken och arbeta ihop degen. Tillsätt riven parmesan och kryddor. Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 4 mindre delar och lägg på bakplåtspapper.

3. Du kan välja att göra antingen små eller större scones. Om du bakar mindre scones är det smart att lägga dem i bullpapper i en muffinplåt så att det blir fina i formen.

4. Grädda i 275 grader i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.

Mazariner med hallon (ca 20 st):Mördeg:

100 g rumsvarmt smör

50 g florsocker

1 stor äggula (typ från frukostägg)

125 g vetemjöl

Mandelsmet till fyllning:120 g sötmandel

120 g florsocker

85 g smör

2 stora ägg

smör till mazarinformar, kakformar eller använd bakformar

Glasyr:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Lite sylt av hallon

1. Gör mördegen genom att röra smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp).

2. Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet. Låt kallna i kylen eller frysen så blir den lättare att forma.

3. Gör mandelsmeten genom att koka upp lite vatten i en kastrull och skålla mandeln tills skalen börjar lossna. Häll av och lägg mandeln i en handduk så kan du gnugga av skalen. Rensa bort de sista skalen för hand.

4. Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Rör smör och socker några minuter tills sockerkristallerna löst sig (använd matberedare eller elvisp). Tillsätt mandel och ägg under vispning.

5. Smörj mazarinformarna med lite smör och lägg en klick mördeg i varje som du trycker ut med mjölad tumme tunt längs med botten och kanter. Fördela sedan mandelsmeten i formarna och grädda på plåt på 200 grader i omkring 20 minuter. 6. När mazarinerna svalnat brer du på lite sylt sedan kan du glasera dem med glasyr, bestående av lika delar florsocker och vatten som penslas på mazarinerna.

Små citronmarängpajer (ca 35 st):Deg:

200 g rumsvarmt smör

50 g strösocker eller florsocker

300 g vetemjöl

färdig citronmarmelad eller lemoncurd

Italiensk maräng:3 st äggvitor

0,5 dl strösocker

0,5 tsk pressad citron

2 dl strösocker

0,5 dl vatten

1. Du kan göra degen på olika sätt: Lägg mjölet i en hög på ett bakbord och lägg smör samt socker i mitten. Täck med mjölet och hacka ihop med en kniv och arbeta sedan ihop degen med händerna.

2. Eller rör smör och socker pösigt några minuter i en skål med visp eller i matberedare. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Mördeg ska inte knådas utan nu ska du lägga in degen i till exempel lite plastfolie och lägg i kylen att kallna så blir den lättare att arbeta med sedan.

3. Tryck ut degen i mandelformar. Baka mördegskakorna i 200-225 grader varm ugn i cirka 5-10 minuter tills mördegen fått fin färg. Låt kakorna svalna i formarna, skeda därefter upp 1-1,5 tsk färdig citronmarmelad eller lemoncurd i varje form.

4. Gör marängen genom att vispa äggvita, socker och citronsaft pösigt. Koka socker och vatten till 122° (investera i en billig digitaltermometer, den fungerar lika bra som dyrare varianter). Tillsätt sockerlagen i äggvitorna under kraftig vispning och fortsätt tills blandningen kallnat.

5. Spritsa marängen till en liten topp ovanpå marmeladen. Bränn av marängen med en brännare.

Morotsmarmelad:0,5 kg morötter

3 citroner

4 dl vatten

9 dl socker

1 tsk citronsyra

1. Skala och skölj morötterna väl. Riv dem på grövsta råkostjärnet. Riv skalet från 3 citroner.

2. Lägg det rivna tillsammans i en rymlig kastrull. Häll på 4 dl vatten och låt koka nätt och jämnt mjukt.

3. Tillsätt saften av citronerna, 9 dl socker och 1 tsk citronsyra. Koka marmeladen långsamt i ca 45 minuter under ständig tillsyn och omrörning så att den inte bränns vid.

4. Häll upp marmeladen på burkar, paraffinera eventuellt och förvara dem svalt. Tänk på att marmeladen blir lite trögare när den kallnat.

Päronmarmelad med saffran och chili:1 kg mogna päron

0,5 g saffran

1 röd chilifrukt

3 dl ljus sirap

3-5 dl syltsocker, beroende på sötman i päronen

1. Skala päronen, dela dem sedan och tag bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med saffran och ljus sirap.

2. Koka under lock i 5-10 minuter. Skölj under tiden chilin, dela den och skär i mycket små bitar. Lägg chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter.

3. Häll upp på varma, rena burkar. Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost eller sconesbröd.

Tomat- och äpplemarmelad med chili:500 g mogna tomater

200 g syrliga äpplen

1 lime

0,25-0,5 tsk torkad, krossad chili

4 dl syltsocker

1. Skålla, skala och hacka tomaterna. Riv äpplena grovt.

2. Riv limeskalet. Dela limefrukten i halvor och pressa ur saften. Blanda frukt, hackade tomater och chili i en gryta och låt blandningen koka under lock i 10 minuter.

3. Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning. Tag grytan från värmen och skumma marmeladen väl.

4. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut burkarna och förvara dem svalt.

Blåbärsmuffins:

100 g smör

2 ekologiska ägg

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl ekologisk mjölk (3%)

rivet skal av en citron

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

200 g frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins och 200 grader varmluft om du vill göra små.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.

4. Grädda blåbärsmuffinsen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Kladdkakemuffins:2 ekologiska ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

0,5 dl matolja

1 dl ljus sirap

2 dl vetemjöl

1 dl kakao av god kvalitet

1 tsk bakpulver

1 st nypa salt

100 g mörk kvalitetschoklad (70 %)

vispgrädde och färska bär till servering

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

2. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

3. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

4. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Morotskaka:3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1,5 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

0,5 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1,5 dl solrosolja

4,5 dl rårivna morötter

Topping:

60 g mjukt smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

skal av 1 lime

100 g Philadelphiaost

1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, tillsätt oljan och de rivna morötterna.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Låt kakan svalna.

4. Vispa alla ingredienser till toppingen krämigt. Bred ut blandningen över kakan och dekorera på valfritt sätt.

Fetaostsnittar:1 liten burk creme fraiche

1 ask fetaost

timjan efter smak (färsk eller torkad)

salt

peppar

formbröd

1. Smula fetaosten med en gaffel. Blanda i crème fraichen.

2.Hacka färsk timjan, eller smula torkad timjan, och blanda i. Ta rätt mycket, cirka 1 msk torkad timjan för smakens skull.

3. Blanda i lite peppar och eventuellt lite salt om så önskas. Ta ut rundlar ur formbrödet, lägg lite röra mellan två rundlar och tryck ihop. Garnera med färsk timjan, en gurkskiva eller kanske en oliv på sticka.

Laxsnittar (8 st):0,5 dl creme fraiche

2 dl majonnäs

2 msk torkad dill eller färsk efter smak

100 g finhackad kallrökt lax

1 tsk finhackad zest av citron (zest= yttersta gula på citronskal)

salt

peppar

formbröd

1. Blanda creme fraiche och majonnäs, Hacka dill och lax samt zesten

2. Tillsätt creme fraiche och majonnäsblandningen lite i taget så att det inte blir för rinnigt. Smaksätt med salt och peppar.

3, Bred på blandningen på formbröd och lägg sedan ett bröd som lock, skär sedan bort kanter och skär därefter till trekantiga snittar.

4. Garnera med till exempel lax, citron och dill.

Trekanter med cheddar (4 st):4 skivor kavring eller valfritt formbröd

100 g riven rost (cheddar)

1 msk finhackad lök

100 g färskost

1. Blanda ost, hackad lök och färskost till en röra.

2. Fördela på två skivor bröd. Lägg de andra som lock, tryck ihop och skär i trianglar.

Varma snittar med getost och honung (8 st):

4 skivor ljust formbröd

100 g getost

100 g färskost

2 msk flytande honung

1. Blanda getost, färskost och honung till en röra.

2. Fördela på fyra skivor bröd och skär i trianglar. (Kan förvaras i kylen tills gästerna kommer).

3. Rosta i ugn på 200 grader i 5 - 10 minuter eller tills de har fått färg.

Mer läsning

Annons