Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-kassan måste få en lösning

Arbetslösheten är låg i Sverige. Och Arbetsförmedlingens siffror visar att den fortfarande sjunker, trots finanskris och begynnande lågkonjunktur.

Annons

Tyvärr talar dock mycket för att arbetslösheten kommer att öka något det kommande året. Inget pekar dock på att ökningen kommer att skena iväg och bli lika stor som för två år sedan, när socialdemokraterna hade regeringsmakten, det vill säga 50 procent högre än i dag. Trots det är det mycket oroväckande att över en halv miljon har lämnat a-kassan de senaste två åren, och nu står utan försäkringsskydd ifall de skulle förlora sitt jobb.

Den främsta orsaken till att så många lämnat a-kassan är den höjning av a-kasseavgiften som regeringen genomfört. Tanken var att denna höjning skulle kombineras med en obligatorisk a-kassa, så att ingen skulle vara utan skydd.

Så har det dock inte blivit. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har i och för sig tillsatt en utredning om hur en obligatorisk a-kassa skall se ut. Förslagen från denna utredning har dock sågats jäms med fotknölarna av såväl fack som arbetsgivarorganisationer.

Frågan vad regeringen gör istället. Något måste man ju göra. Det håller inte att hundratusentals står utan a-kassa.

Socialdemokraterna presenterade sitt förslag i fredags. Deras lösning är en rejäl sänkning av a-kasseavgiften, till ungefär en tredjedel av vad den är i dag. Sänkningen skulle finansieras genom att en del av jobbskatteavdraget avskaffades.

Det här är dock inte heller någon bra lösning. Det gör att försäkringstagaren återigen bara kommer att betala några få procent av kostnaderna, medan staten betalar resten. Det gör att arbetslöshetsförsäkringen slutar vara en försäkring, och återigen blir ett sätt för staten att subventionera facken, eftersom medlemskap i a-kassan ofta är kopplat till medlemskap i facket.

Den bästa lösningen är att förstatliga a-kassorna och slå ihop arbetslöshetsförsäkringen med sjukförsäkringen. Det är ett förslag som centerpartiet länge haft och som nu också miljöpartiet står bakom.

Detta är dock någonting som LO, och därmed också socialdemokraterna, totalt är emot, eftersom man befarar att det skulle innebära ett medlemsras för facket. Och en totalkonfrontation med facket är knappast något som alliansregeringen vill ha just nu.

I dag presenterar regeringen sin budgetproposition. Den måste innehålla ett svar på frågan om alliansregeringen tänker gå vidare med den obligatoriska a-kassan, eller vad man tänker göra istället. Det vore ansvarslöst av regeringen att passivt åse hur hundratusentals svenskar är utan skyddsnät samtidigt som antalet varsel ökar kraftigt.

Mer läsning

Annons