Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring nekades läkartid

För gammal för en årlig undersökning och medicin.
Det beskedet mötte 80-årige Hans Hamberg när han ringde till vårdcentralen Norrtälje Södra.
Nu ska verksamhetschef Karin Ekenbäck be Hans Hamberg om ursäkt.

Annons

Hans Hamberg lider av för högt blodtryck, sköldkörtel-problem samt högt kolesterol och han kontrollerar sig därför regelbundet för att medicinerna ska ställas in rätt. En felaktig medicinering kan exempelvis leda till struma. När han i fredags ringde för att boka en läkartid möttes han av ett oväntat besked.

Sköterskan som svarade sa ”Du är för gammal för en årlig undersökning, du får vända dig till privatsjukvården. Du har väl läst i tidningen att folk får alldeles för mycket medicin och att de nästan äter ihjäl sig. Det är väl tveksamt om du ska ha någon medicin överhuvudtaget.”

Då undrade jag om jag bara skulle sitta och vänta på döden, fortsätter Hans Hamberg.

Sköterskan hade svar också på den frågan.

” Ja, men det är väl det vi alla gör. Sitter och väntar på döden”.

Hans Hamberg är inte den första som fått ett dåligt bemötande på vårdcentralerna Norrtälje Södra och Norrtälje Norra. För några veckor sedan hänvisades ett barn med akuta besvär till en annan kommun. Barnet hade skilda föräldrar och var inte skriven hos den förälder som bor i Norrtälje.

Hon avvisades med orden ”att man får väl bestämma sig för var man ska bo”. Efter det att mamman skickat en insändare till NT gick Karin Ekenbäck och Lars Skoglund, VD för tiohundra, ut i NT och bad om ursäkt för det inträffade. De lovade att ta upp händelsen med personalen så att det inte skulle kunna hända igen.

När NT nu kontaktar verksamhetschef Karin Ekenbäck har hon fortfarande inte talat med personalen men säger att hon skall göra det under dagen, då ska även bemötandet av Hans Hamberg tas upp. Karin Ekenbäck säger också att hon ska ringa Hans Hamberg och be om ursäkt.

Han har helt rätt. Vi måste förbättra oss. Sjuksköterskorna blir som dörrvakter ibland, säger hon.

Det är som ett filter som sållar ut folk, de som inte kan tala för sig kan råka förskräckligt illa ut, säger Hans Hamberg.

Mer läsning

Annons