Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3-rätters för 125 kr

Billigt, gott och enkelt. Svamp fräst i vitlök och persilja blir en hel förrätt om du bjuder en bit baguette till. Allra godast, och tveklöst billigast, blir det förstås om du bakar brödet själv. Som genomgående dryck har vi tänkt oss isad cider, men finns det en flaska vin sedan tidigare hemma i köket passar den förstås ypperligt till maten.

Annons

Vitlöksfrästa champinjoner (2 pers):

250 till 300 gram färska champinjoner

1 msk smör

2 vitlöksklyftor

en grabbnäve finhackad persilja

Gör så här:

Skär svampen i lite matigare skivor och stek den i smör. Pressa i vitlöken när svampen börjat ta färg och rör hela tiden i blandningen. Strö persiljan över svampen och servera tillsammans med brödet.

Ugnsstekt lax med tillbehör (2 pers):

Fryst laxfilé är mycket prisvärt och lättlagat. Låt fisken tina långsamt innan du penslar den med lite olja smaksatt med paprikapulver och ingefära. Pressad potatis smakar ljuvligt gott till fisken.

Ingredienser:

2x125 gr lax

2 msk matolja

2-3 krm paprikapulver

1 krm ingefära

salt efter smak

2 tomater

2 dl gröna ärtor

6-8 potatisar av mjölig sort

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ganska trång ugnsfast form och häll kryddblandningen över - vänd på fisken så att blandningen når runtom.

Ta upp ärtorna ur frysen; låt dem tina i rumstemperatur och värm dem slutligen bara som hastigast i micron precis före serveringen.

Kör in laxen mitt i ugnen och ta ut den när den är klar; det tar cirka 17-20 minuter. Skär ett kryss i varje tomat, pensla med olja och salta lätt. Låt tomaterna bakas vid sidan om fisken; de kan gott och väl stå kvar några minuter efter det att fisken tagits ut medan du pressar potatisen.

Koka under tiden potatisen och pressa den direkt på två tallrikar. Lägg upp lax, ärtor och ugnsgrillad tomat vid sidan om.

Smörstekta äppelringar med råsocker och citronmeliss (2 pers):

Äpplen, smör och socker i en lite ovanligare efterrätt med verklig mersmak. Gammaldags vaniljglass smakar bäst till.

Ingredienser:

2 fasta äpplen, Granny Smith går utmärkt

2 tsk vaniljsocker

25 gr smör

0,5 dl råsocker

citronmeliss

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena med pip. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en teflonstekpanna, stek äppelringarna i smör med de två sockersorterna i ca 1 minut på varje sida tills de har fått fin färg.

Servera äppelringarna med vaniljglass och lite citronmeliss. Ringla till sist över lite av sockersmöret som äpplena stekts i.

Mer läsning

Annons