Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 öar kan försvinna under vattenytan till år 2100

På grund av klimatförändringarna kan tusentals skärgårdsöar ligga under havsytan år 2100, menar forskaren Alma Strandmark.

Annons

Dags att hitta nya häckningsplatser?

Alma Strandmark är doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet. I sin färska avhandling undersöker hon hur klimatförändringarna kan komma att påverka Stockholms skärgård i framtiden. Resultatet visar att 3000 skärgårdsöar kan vara försvunna under havsytan redan om drygt 80 år, rapporterar tidningen Extrakt.

– Jag har sett att en relativt liten höjning av havsnivån, på en halv meter, kan göra att 3 000 av Stockholms skärgårds cirka 12 000 öar riskerar att försvinna, säger Alma Strandmark till Extrakt.

Förlusten av öar kan också komma att påverka artrikedomen.

– Utöver förlust av markyta riskerar vi att förlora den stora artrikedom som finns på öarnas stränder och på strandängar i grunda vikar. Det skulle exempelvis minska mängden spindlar och skalbaggar eftersom deras mångfald påverkas både av öarnas storlek och antal. Eftersom spindlar och skalbaggar är föda för strandfåglar, kan även de påverkas.

Mer läsning

Annons