Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stergel utmanar Jansson

Hans Stergel utmanar öppet.
Han vill ersätta Berit Jansson som gruppledare för Centerpartiet.
– Det är kaxigt, men partiet behöver en förnyelse.

I de senaste fyra valen har Centerpartiet tappat mark i Norrtälje kommun. I fullmäktige har partiets platser halverats, från 14 till sju. Valresultatet i Norrtälje kommun var till och med sämre än på riksnivå.

– Partiet har inte råd med ett sådant val till, säger Hans Stergel och menar att de kommande månaderna är avgörande för om Centern ska kunna hänga med i politiken.

När personkryssen räknats i årets val stod det också klart att både Per Lodenius och Hans Stergel fått fler kryss av väljarna än den nuvarande gruppledaren Berit Jansson.

Hans Stergel, som drev en egen personvalskampanj, menar dessutom att han fått påstötningar från både partimedlemmar och väljare om att han ska engagera sig mera.

– Jag är 67 år, men vill ändå kandidera som gruppledare för de kommande fyra åren.

Han ser sig själv som en övergångslösning i väntan på att lovande yngre krafter kan ta över.

– Jag är utåtriktad och engagerad och har varit med i partiet ruggigt länge, sedan 1963.

Samtidigt menar han att Centern måste arbeta med en förnyelse. Miljöfrågor och småföretagarnas villkor nämner han särskilt. I Norrtälje stad har handeln problem. Många butikslokaler står tomma, restauranger och kaféer stängs.

– Men jag är ingen utpräglad Norrtäljepolitiker. Kommunens styrka är att även landsbygden är levande.

Samarbetet inom de borgerliga blocket har han också synpunkter på.

– Moderaterna är duktiga, men vi andra måste våga markera. Jag tror att jag kan hantera samarbetet med Moderaterna bättre.

Hans Stergel säger sig dessutom vara beredd att lägga mer tid och kraft på att presentera kommunens politik och att lyssna på invånarnas synpunkter. Det ska stärka demokratin i kommunen är hans tanke.

– Det finns väl ingen annan stad som har lika många opinionsgrupper. Bara inom kultur- och fritidsnämndens område finns 18-20 vänföreningar och opinionsgrupper som vill skydda sina särintressen. Det är väl en signal om att det finns något att justera.

Trots Stergels utmaning har dagens gruppledare Berit Jansson inga planer på att avgå.

– Det är partiet som väljer gruppledare. Om partiet är gravt missnöjt med mig får man tala om det och berätta vad jag har gjort för fel, säger hon.

Centern håller sin nomineringsstämma den 24 november.

– Innan dess kommer vi att överväga alla förslag, säger nomineringskommitténs ordförande Anders Olander.