Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stergel i nya kläder

Hans Stergel har blivit centerpartist igen. Han har gått med i Stureplanscentern i Stockholm. I Norrtälje är partiet inte tillräckligt framåt, tycker han.

Annons

När resultatet från höstens val slog igenom i Norrtälje valde Hans Stergel att lämna partiet där han varit medlem i 47 år. Han hade då förlorat kampen om posten som partiets gruppledare i fullmäktige till Berit Jansson och dessutom inte blivit återvald som ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Samtidigt tog han beslutet att sitta kvar i fullmäktige med partibeteckningen oberoende tidigare centerpartist. Han hänvisade till att många kommuninvånare kryssat hans namn i valet.

Nu blåser nya vindar.

– Jag fick en inbjudan av Fredrick Federley och gick naturligtvis med i Stureplanscentern.

– Jag har inte ändrat politisk uppfattning, jag är centerpartist men inte i Norrtälje.

Hans Stergel ser Centern i Norrtälje som en alltför konservativ del av partiet.

– Avdelningen har problem. Ända sedan jag kom hit 2003 har jag upplevt att partiet har svårt att anamma svängningarna i politiken, säger han och tycker å andra sidan att Stureplanscentern ligger väldigt långt framme.

– Stureplanscentern utrycker mer socialliberala värderingar och är vänlig till staden som företeelse. Om partiet ska leva är det viktigt att få väljare också i städerna.

Centerns gruppledare i Norrtälje, Berit Jansson, har inga synpunkter på Stergels beslut att ansluta sig till partiet i Stockholm.

– Det står honom fritt att göra som han vill. Jag skulle kunna göra likadant men det är så långt om man vill åka på mötena, säger hon och påpekar samtidigt att partiets väljarkår i Norrtälje är mer traditionalistisk än i storstaden.

Läs tidningen här (gäller 9/3)

Läs mer i onsdagens tidning

Annons