Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stengård och Rickfors till Norrtälje

Blues, soul, Abba - och Vingar för pengarna. På söndag ger Mikael Rickfors och Johan Stengård konsert i Norrtälje kyrka.
Obs. Konserten börjar kl. 19.00. Insläpp från kl. 18.00.

Saxofonisten Johan Stengård spelade på Mikael Rickfors skivor på 1980-talet. Nu turnerar de tillsammans med ett program som sträcker sig över ett brett musikaliskt fält, med både blues, soul och Abba. Och naturligtvis finns Mikael Rickfors sena 80-talshit Vingar för pengarna också med i mixen.

– Det är ett väldigt blandat program, säger Johan Stengård.

Han började spela saxofon som tolvåring och har aldrig ångrat sig. Det hörs att han uppskattar sitt instrument när han beskriver det.

– Saxofonen har allt. Du kan förändra tonen i den som i inget annat instrument. Du kan viska, du kan skrika, du kan få den att låta hård, mjuk, sensuell, skitig eller raspig. Allt är rätt på saxofon, säger Johan Stengård.

– Saxofonen ligger så nära en mänsklig röst du kan komma, du kan verkligen få den att leva, fortsätter han.

Han är utbildad klassisk musiker och har spelat med mängder av kända artister, som Abba, Harry Belafonte och Celine Dion. Numera är han solist, med ett tjugotal egna album i bagaget och spelningar i många olika sammanhang.

– Det ger en helt annan frihet, jag kan bestämma själv vad jag ska spela, säger Johan Stengård.

Han har flera projekt på gång, bland annat en Abbaproduktion som ska ut på turné senare i år och kommer till Roslagsskolans aula i augusti med ett stort gäng musiker på scenen.

Men först väntar spelningen i Norrtälje kyrka tillsammans med Mikael Rickfors, ett välkänt namn inom svensk pop och rock. Rickfors slog igenom internationellt som sångare i den brittiska rockgruppen The Hollies på 1970-talet. När han flyttade tillbaka till Sverige gjorde han solokarriär med bland annat albumet Vingar.

Han var också en av medlemmarna i gruppen Grymlings, tillsammans med bland andra Pugh Rogefeldt och Magnus Lindberg. Sedan dess har han hunnit med fler musikaliska samarbeten, bland annat plattan Road Songs som han gjorde tillsammans med Mats Ronander för några år sedan.

Vid konserten i Norrtälje kyrka medverkar också pianisten Magnus Ludwigsson och den unga musikern Petra Wahlgren.

– Hon spelar countryfiol och sjunger, berättar Johan Stengård. Han trivs med rollen som soloartist, där han får utrymme att spela på sitt eget sätt.

– Jag tycker om att jobba med klang, att folk verkligen lyssnar.