Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statligt organiserad rasism

Det är skrämmande uppgifter som finns i den vitbok om övergrepp mot romer och resande som integrationsminister Erik Ullenhag (FP) presenterade i går.

Vitboken behandlar hur svenska myndigheter under 1900-talet gjorde sig skyldiga till mängder av övergrepp, ofta med tydligt rasistiska orsaker.

Ett exempel var sterilisering, vars orsak ofta sades vara ”rasförbättring”. Romska kvinnor kunde ställas inför att välja mellan att steriliseras eller att inte få någon mödravård. I minst var fjärde resandehushåll blev någon tvångssteriliserad.

Ett annat exempel var förbud mot att bosätta sig och gå i skola. Romer fördrevs från många kommuner. Utan fast bostad kunde de inte mantalsskriva sig och fick därför inte barnbidrag, pension, rösträtt eller socialförsäkringar. Utan bostad hade de svårt att få arbete och på många orter förbjöd lokala ordningsstadgor romernas näringsverksamheter. Under första hälften av 1900-talet var också romer inte välkomna till skolorna. När romska barn väl fick börja i skolan sattes de ofta i hjälpklasser och diskriminerades av fördomsfulla lärare.

Myndighetsövergreppen minskade efter andra världskriget, men många av fördomarna levde kvar. Och att en del myndigheter än i dag har en negativ syn på romer visar inte minst det så kallade ”romregistret” hos polisen i Skåne som Dagens Nyheter avslöjade i höstas.

Det är bra att vitboken tagits fram, så att den omfattande diskrimineringen av romer nu blivit tydligt dokumenterad och därmed mer känd. Nu måste regeringen gå vidare och se till att all kvarvarande diskriminering rensas ut och att romerna får samma rättigheter och möjligheter som alla andra svenskar.

Det är otäckt att läsa om hur romer och resande drabbats av en statligt organiserad rasism och diskriminering. Förintelsen och nazismens övergrepp gjorde dock att rasismen fick ett välförtjänt vanrykte efter andra världskriget.

Men nazismen försvann inte helt. Och tyvärr har den börjat växa till igen i Sverige. Enligt stiftelsen Expos årsbok blev nazisterna mycket mer aktiva i fjol. Orsaken antas vara årets val, som nazisterna vill påverka. Mycket talar också för att Sverigedemokraternas framgångar har bidragit till ökningen.

Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen är de mest aktiva nazistiska organisationerna. Den flygbladsutdelning som Svenska motståndsrörelsen genomförde på Stora torget i Norrtälje i lördags är ett exempel på aktiviteter.

Det här är en mycket otäck utveckling. Nazismen vill ha ett samhälle byggt på våld, diktatur och rasism, det vill säga totala motsatsen till dagens öppna och toleranta samhälle. Det gäller därför för alla demokratiska krafter att kraftfullt motarbeta nazism och rasism. Vitboken om romerna visar tydligt hur fruktansvärda konsekvenserna blir när rasismen slår rot i ett samhälle.