Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Start för årets stora inräkning av fåglar

I dag startar Sveriges största fågelräkning. Alla som har fågelbord eller fågelmatning av något slag kan vara med under räkningen. Skicka in dina bilder till NT och vinn ett pris!

Annons

Fågelskådaren Lennart Larsson i Nyby är en van deltagare men han tror inte att det blir så många fåglar att räkna i år. Under Sveriges Ornitologiska Förenings (SOF) evenemang ”Vinterfåglar inpå knuten” kan vem som helst delta i inventeringen av våra vinterfåglar.

Vill man vara med och räkna gör ett man ett stickprov av vilka fåglar som besöker fågelbordet under exempelvis en timme och sedan rapporterar man in resultatet till föreningen.

Fågelentusiasten Lennart Larsson har spanat på fåglar i mer än 50 år. Trots att han har fyllt sitt fågelbord till bredden är det ont om fåglar på besök i år.

– Det kan bero på att det har varit en snäll höst vilket innebär att fåglarna redan har hunnit skaffa mat, säger Lennart Larsson.

Själv har han två fågelbord. Ett på framsidan av huset och ett på baksidan. De olika fågelborden lockar olika typer av fåglar. På baksidan, närmare skogen, kan han ofta se steglitser medan framsidan ofta gästas av nötväckor.

Även om det är lite tomt på fåglar vid fågelborden i år berättar Lennart Larsson att det kan spela stor roll vilken tid man bevakar fågelbordet.

– På morgonen brukar det vara mycket trafik, säger Lennart Larsson.

Skicka in dina bilder från fågelbordet till oss och vinn en biobiljett! [email protected]

Vinterfåglar inpå knuten

Räkningen pågår mellan den 24 och 27 januari 2014.

Runt 20 000 hushåll runt om i landet deltar varje år.

Talgoxen brukar alltid toppa den sammanställda listan.

För att delta räknar du fåglarna vid din matare under en timme. Det högsta sammanlagda antalet individer av en art som du ser vid ett och samma tillfälle skriver du ner. Resultatet rapporterar du in via SOF:s hemsida wwww.sofnet.org eller via ett vykort till SOF, Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga.