Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkare C ger starkare röst för landsbygden

Centerpartiet har i alliansregeringen drivit fram många åtgärder för att stärka landsbygden och lantbruket.

Anslaget till enskilda vägar har kraftigt förstärkts, skatten på handelsgödsel har tagits bort liksom slakteriets kontrollavgifter, landsbygdsmedlen förstärks med ökade budgetavsättningar, jordbrukets konkurrenskraft utreds med mycket mera.

Den svenska livsmedelsindustrin är alltjämt den fjärde största industrigrenen i Sverige och är tillsammans med jordbruket och de gröna näringarna i övrigt basen i den levande landsbygd som är grunden för utveckling i hela landet.

En viktig del av svensk livsmedelsproduktion ligger i nischproduktion och småskalig förädling som gårdsslakterier och liknande. Här har framtidssatsningen Matlandet betytt mycket, liksom enklare regelverk och lägre myndighetskostnader.

Grunden i svensk livsmedelsproduktion måste ändå oundgängligen vara en rationell och konkurrenskraftig växtodlings- och animalieproduktion som kan använda Sveriges rika åkerjords- och betesmarksresurser till att uthålligt producera miljö- och djuromsorgsvänlig mat i världsklass.

Det är illavarslande att världens mest miljö- och djurvänliga livsmedelsproduktion, den svenska, fortsätter att backa på mjölk- och köttområdet. Den svenska modellen har tyvärr lyckats betydligt sämre än till exempel den finska eller danska. Lösningen är naturligtvis inte att kasta in handduken och öka matimporten från djur som har det sämre och jordar som läcker mer.

Centerpartiet och landsbygdsministern driver i regeringen av all kraft på för att vända denna utveckling. Många åtgärder har redan vidtagits och mer är på gång. Fortsatt översyn av regelverk och brister i konkurrensförutsättningarna pågår, gårdsstödet ska reformeras vilket måste ske ansvarsfullt, den offentliga upphandlingen måste undvika mat som är producerad med i Sverige olagliga metoder och det behövs en bred kraftsamling bakom den svenska livsmedelsproduktionen!

Ett starkare Centerparti i riksdag och regering betyder en starkare röst för en levande landsbygd och för ett livskraftigt jord- och skogsbruk som växer och utvecklas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel