Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka siffror för bilbranschen

Under årets första månader har bilregistreringen i landet ökat med 21 procent jämfört med samma period förra året. Och bilhandlarna i Roslagen vittnar också om ljusare tider.

Anthony Wickham var i måndags på Roslagsbil och hämtade ut sin nya Volvo S 60.

– Att det blev nu var en ren tillfällighet. Vi har leasat bil via vårt företag och nu var det dags att byta, säger han.

Det är många som har hittat till bilhandlarna för att göra affärer denna vår. Enligt branschorganisationen Bil Sweden ökade nybilsregistreringen med 21 procent under det första kvartalet jämfört med samma period förra året.

Att det skulle vara starkare siffror i år än förra var inte oväntat då det för ett år sedan gick väldigt tungt för bilhandeln. Men siffrorna kan också tydas som att hushållen blivit mer köpstarka. De fortsatt låga räntorna ligger också bakom siffrorna.

– Det känns absolut som vi är på väg uppåt, men det är svårt att säga vad det beror på. Vi i Roslagen har alltid verkat i en egen värld där vi inte haft några stora avbräck i försäljningen, säger Putte Gustavsson, försäljningschef på Höglunds bil i Norrtälje som sedan en tid tillbaka är auktoriserade återförsäljare av Mercedes.

– Det har givit oss en bra skjuts. Som köpare bör man dock tänka på att det kan vara lite längre leveranstider på nya bilar då efterfrågan är hög.

Även kollegorna på Lundqvist bil har haft en bra utveckling första kvartalet. Framförallt har försäljningen av Opel gått framåt.

– Opel har tidigare gått lite trögt, men redan i december kände vi en vändning och nu har försäljningen ökat med 40 procent jämfört med förra året, säger Arne Lundqvist.

På Roslagsbil görs det också bra med affärer just nu och där spår vd Thord Söderman att de två närmsta åren kommer vara bra.

– Vi vet att det går i cykler och efter lite tuffare tider så vänder det.

Roslagsbil är också återförsäljare för Volvo som var marknadens storsäljare det första kvartalet. Volvo V70 hade under årets första tre månader 4 929 registreringar följt av VW Golf med 3 243 registreringar.

– V70 är en bra familjebil och det tror jag lockar många att köpa den, säger Thord Söderman.

För Cegerblads bil i Hallstavik är det framförallt begagnatmarknaden som gått bra under inledningen av året.

– Vi har haft lite sämre nybilsförsäljning. Försäljningen brukar variera mycket från månad till månad, men vi tror vi är på väg in i en stark period, säger Marie Hurtig Cegerblad.

Även de globala siffrorna visar på en ökad försäljning och branschorganisationen Bil Sweden har nyligen justerat sin nybilsprognos för 2014, från 275 000 till 290 000 bilar.