Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka känslor på möte om HVB-brand

Personal från räddningstjänsten, kyrkan, kommunen och polisen mötte grannar till det nedbrunna HVB-hemmet.

Annons

Varför väckte ingen oss grannar? Varför tog det så lång tid innan ni kom? Varför hittar ni inte den tredje omkomna personen?

Det var många frågor som dök upp i går kväll då de närmaste grannarna, till den ödesdigra branden på vårdboendet Texte på Gransätersgatan i Norrtälje, fick ventilera sina upplevelser.

På plats i Ros samlingssal fanns ett 30-tal grannar samt personal från räddningstjänsten, kyrkan, kommunen och polisen. En stund ägnades åt att redogöra för alla tider under natten. Någon ifrågasatte hur de bokfördes eftersom de inte tyckte att de stämde med den egna erfarenheten från natten.

Andra ifrågasatte den räddningsinsats av en simmande kvinna i Erken, som pågick parallellt med branden. Kunde inte den ha avbrutits? Där slog dock tf räddnignschef Christer Berg fast att det kunde den inte.

– Det var en ren livräddande insats. Kvinnan hade en kroppstemperatur på 34 grader när vi lämnade över henne till ambulanspersonalen. Hon hade inte överlevt många minuter till.

Nästa fråga var om samma sak kommer att inträffa igen om det kommer dubbla larm på natten? Svaret på den var; Ja, troligen. Men det är en fråga för politikerna. Det är de som beslutar om mera resurser.

Flera berättade om hur de vattnade sina tomter hela natten för att undvika bränder på det egna huset från det gnistregn och de eldflagor som flög omkring. De konstaterade att det var en otrolig tur att det inte blåste.

Många frågor handlade också om den man som man sett i fönstret på tredje våningen. Hade mannen kunnat räddas om man fått honom att hoppa ner på en studsmatta i stället för att invänta en stege? Ingen kunde svara på det.

Det var alltså mycket ilska, irritation och frustration i många av de frågor som dök upp. Men det var också många som var tacksamma.

Räddningstjänsten tackade alla som kommit.

– Vi får sällan möjlighet att prata med dem som berörts.

Grannar var tacksamma gentemot varandra för att de såg till att alla vaknade. Och många var tacksamma för det arbete som ”Volvoraggarna”, som var först på plats, utförde.

– Ni gjorde ett fantastiskt jobb, sa många.

– Jag kände ett otroligt stöd från er, sa insatsledare Fredrik Lager.

Nu kommer arbetet med att utreda vad som faktiskt hände under natten att fortsätta. Bland annat kommer polisens tekniker att fortsätta söka efter den tredje saknade personen. Och räddningstjänsten kommer att utreda om de själva gjorde några felbedömningar. Dessutom har statliga Haverikommissionen börjat jobba med en egen utredning av händelsen.

– Bättre utredning än den de kan prestera går inte att få, påpekade räddningschefen Lars Anderman.