Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Står riksdagspartierna upp för nej till euro?

Det drar som bekant ihop sig till ett val till EU-parlamentet och då vill Landsbygdspartiet oberoende (LPO) erbjuda ett EU-kritiskt alternativ, som varken är höger- eller vänsterextremt.

Anmäl text- och faktafel

Det är till och med så att Landsbygdspartiet oberoende vill verka för att lämna unionen. Vi har flera solklara skäl till varför vi har den hållningen.

Som det ser ut nu finns inget parti i Sveriges riksdag som vill göra front mot EU. Enligt Maastrichtfördraget skall samtliga EU-länder, som inte begärde undantag, senast 2025 ansluta sig till EU:s valutasamarbete. Sverige begärde aldrig undantag. Det gjorde Danmark och Storbritannien och fick det.

Som ni vet är svenska folkomröstningar endast rådgivande. Vi som inte ville konvertera till euro vann med 55,91 procent vid folkomröstningen 2003. Det måste ses som ett kraftigt bakslag för de med övertro på överstatlighet (federalisterna).

Vad väljarna, i stort, inte visste var att Sverige redan skrivit på utan att begära undantag. Varför gjorde inte Sverige det? Förmodligen för att federalisterna trodde att EU:s popularitet med tiden skulle öka. Federalisterna hade räknat med att folkomröstningen, 2003, skulle bekräfta deras ja till valutasamarbetet.

Maastrichtfördraget trädde i kraft den första november 1993. Sverige blev ett EU-land 1995 och då blev fördraget bindande även för oss i Sverige. Allt detta kände Sveriges förhandlare inför EU-inträdet till.

Så frågan som infinner sig är, vilket värde har nej-sidans vinst i folkomröstningen 2003 om anslutningen till euro? Kommer riksdagspartierna att stå upp för medborgarnas nej?

Magnus Malmsten (LPO), Norrtälje

Peter Johansson (LPO), Norrtälje

Claes Littorin (LPO), Uppsala

Olle Larsson (LPO), Härjedalen

Stefan Torssell (LPO), partiordförande, Gamleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel