Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stanna kvar i mitten

Denna vecka måste centerpartisterna bestämma sig. Senast nu på lördag vill nämligen partiets valberedning veta vem de förordar som ny partiledare efter Maud Olofsson.

Annons

Tre kandidater finns: Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson. Alla tre är skickliga politiker och har den kompetens som behövs för att bli partiledare.

Partiledarvalet är dock inte bara ett val mellan tre personer, utan avgör också partiets framtida politik. För även om de tre kandidaterna tycker lika i många frågor, så finns det saker som skiljer.

En grundläggande sak är dock alla tre överens om: Centerpartiet skall inte lämna alliansen eller öppna för samarbete med Socialdemokraterna. Det har varit mycket tydligt: alla tre vill att Centerpartiet skall vara ett borgerligt parti, och vill därmed fortsätta Maud Olofssons linje.

Det är bra. Det vore förödande för Centerpartiet att återigen uppfattas som otydligt när det gäller blocktillhörighet. Det finns inte heller någon som helst anledning för Centerpartiet att hjälpa Socialdemokraterna att återfå sin gamla maktposition i svensk politik.

Å andra sidan bör Centerpartiet behålla sin traditionella politiska mittenposition. Centerpartiet bör inte satsa på att lägga sig till höger om Moderaterna. Dels finns det få väljare där, men framför allt är detta en position som skulle få många av partiets medlemmar att lämna partiet. Och utan dem är Centerpartiet dödsdömt.

Det här innebär att Centerpartiet till exempel inte skall driva frågan om ”platt skatt”, det vill säga att alla skall betala samma procentsats i statsskatt. Platt skatt skulle betyda mycket stora skattesänkningar för höginkomsttagarna, något låginkomsttagarna skulle få vara med och betala.

Däremot skall Centerpartiet fortsätta att driva frågan om att las, lagen om anställningsskydd, skall förändras. Att Centerpartiet vill ändra på las hävdar många, framför allt inom Socialdemokraterna, är det främsta beviset på att Centerpartiet har gått åt höger. Vad de då glömmer bort är att detta är ett mycket gammalt Centerkrav, som inte minst Olof Johansson drev hårt under sin tid som partiledare.

Annie Lööf har tidigare motionerat i riksdagen om platt skatt. Hon har också motionerat om att marknadshyror skall införas för hyresbostäder.

Hittills har hon inte drivit dessa eller andra mer nyliberala ståndpunkter under sin partiledarkampanj, utan istället fört fram åsikter som stämmer överens med dagens Centerlinje. Förhoppningsvis kommer också de debatter och intervjuer som äger rum denna vecka att visa att Annie Lööf har ändrat åsikt om platt skatt, marknadshyror och andra mer nyliberala idéer. I annat fall bör inte Centerpartiet välja Annie Lööf till partiordförande, trots alla hennes goda egenskaper, utan någon av de två andra kandidaterna.

Annons