Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämmer det att Norrtälje inte har några hemlösa?

Regn och kulen dag och jag återvänder snabbt efter ett ärende på stan till min varma ombonade lägenhet på Trädgårdsgatan. I min läsfåtölj läser jag om "Janne", bostadslös som tillbringar dagarna på gatan och nätterna på någon toalett.

En första reaktion kan vara: hur har han hamnat i denna fruktansvärda situation? Men jag har från bekanta inom polis och socialtjänst hört tårdrypande exempel på anledningar. Det kan vara sjukdom, arbetslöshet, havererade äktenskap etcetera, etcetera.

Sociallagstiftningens övergripande mål bör väl enligt min uppfattning vara att förebygga att någon hamnar i misär men också att agera om olyckan är där. Sedan är det kommunernas ansvar att sociallagstiftningen intentioner tillgodoses.

Lena Forsell, som är Jannes förvaltare, berättar i Norrtelje Tidning om Jannes situation och det låter trovärdigt. Men en kvinnlig chef på socialtjänsten anför: "Vi är inte någon bostadsförmedling", troligen i och för sig helt korrekt men vidare i texten kan vi läsa: "I dagsläget har vi inte några uteliggare eller någon som bor på akutboende, härbärge i andra kommuner eller jourboende."

Det här verkar inte stämma; kan man kalla det alternativa fakta?

Intressant i sammanhanget är uppgiften att socialtjänsten 2017 på politikernas uppdrag utredde behovet av härbärge i Norrtälje kommun. Vad denna utredning kom fram till är för mig obekant. Sen dess har maktskifte skett, nu vill Liberalerna införa en ny plan för hemlöshet.

Ola Stenberg, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel