Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadtbyggare får skadestånd

Åtvidabergs kommun tvingas betala 4,8 miljoner kronor i skadestånd för att ha brutit ett affärsavtal med Thomas Ryberg.Samme Ryberg låg bakom det havererade Stadtbygget i Norrtälje.

Sverre Moum, moderat och ett av två kommunalråd i Åtvidaberg, är nöjd med uppgörelsen.

– Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Vi vill inte släppa in några skurkar och banditer till kommunen, säger han och syftar på Thomas Ryberg och hans affärskolleger.

Det var förra våren som Åtvidabergs kommun stoppade försäljningen av det kommunala bolaget Industribyggen. När det kom fram att Ryberg fanns med bland finansiärerna bakom köparen, Industria Sverige AB, slog mäklaren larm till kommunen.

Det uppdagades att Ryberg och hans kompanjoner haft en ledande roll i flera uppmärksammade och skandalomsusade fastighetsaffärer, däribland Sweden properties groups konkurs i Stadt i Norrtälje.

– Norrtälje är ett skräckexempel. Det finns för många katastrofer runt de här personerna, säger Moum.

Riskabel affär

Problemet var att köpekontraktet redan var påskrivet. Industria, där Thomas Rybergs hustru Anna Cavalli var styrelseledamot, hotade med att stämma Åtvidabergs kommun på 55 miljoner kronor för kontraktsbrott.

Summan räknades fram av Ryberg. Han avslöjade att Industrias plan var att köpa Industribyggen för 40 miljoner kronor, utveckla verksamheten och på sikt sälja bolaget vidare för 95 miljoner. Därför skulle kommunen betala mellanskillnaden på 55 miljoner.

Åtvidabergs juridiska läge var svagt men kommunen grep ett halmstrå. Som skäl för kontraktsbrottet angav man att Industria gjort en styrelseändring, Anna Cavallis inträde, mellan avtalsdagen och tillträdesdagen. Det hade Industria garanterat att inte göra.

Fick betala 4,8 MKR

Den ett år långa tvisten har nu slutat med förlikning där Åtvidabergs kommun får punga ut med 4,8 miljoner kronor.

– Vi har inte lust att betala en krona till de här figurerna. Men hade vi släppt in Industria i kommunen hade kostnaderna för att städa upp efter dem blivit mycket större, säger Sverre Moum.

NT har ringt upp Thomas Ryberg för att fråga om han är nöjd med förlikningen.

– Inga kommentarer, säger Ryberg.

Hur ser du på konkursen i Stadt i Norrtälje i dag?

– Inga kommentarer. Du får samma svar av mig på alla frågor du ställer, säger Thomas Ryberg.

Åtvidabergs kommun riktar skarp kritik mot Öhrlings pricewaterhouse coopers, mäklaren som förmedlade försäljningen av Industribyggen.

– Vi deklarerade att vi bara ville ha seriösa köpare. Det kan man inte kalla Ryberg, säger Sverre Moum.

Dessutom visade det sig att Industrias vd vid tiden för köpet, Lars Carlström, dömts för skattebrott och belagts med näringsförbud på 90-talet.

Carlström figurerade i en ännu större affär i vintras då han som koordinator för Luxemburg-baserade Genii capital var med och la bud på Saab automobile.