Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsdel vid busstation aktuell igen

Roslagens famn, den nya stadsdelen vid Norrtälje busstation, kan bli verklighet. Miljardprojektet dyker upp i ny skepnad och nu finns pengar att genomföra bygget.

Annons

Ett nytt bolag, URBS, har tagit över planerna på bostäder, butiker och en ny överdäckad bussterminal. Håkan Karlsson, styrelseordförande i URBS, tror och hoppas att markägaren Norrtälje kommun är med på noterna.

– Både tjänstemän och politiker har stöttat projektet tidigare och vi hoppas komma överens om en marktilldelning inom kort, säger han.

Men signalerna från kommunledningen är avvaktande.

– Vi måste titta på det här ett par varv till. Det finns fler intressenter och vi utreder även andra lösningar för bussterminalen, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Konsortiet Roslagens famn presenterade planerna för området i juni 2012. Bygget av 315 lägenheter, 13 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, resecentrum och 525 parkeringsplatser beräknades kräva investeringar på drygt en miljard kronor.

I december samma år sålde kommunen marken, totalt 2,7 hektar, för minst 94 miljoner kronor till Roslagens famn. Men villkoret för affären var att konsortiet senast i september 2013 skulle redovisa en finansiell kalkyl med färdiga investerare.

Det misslyckades och konsortiet fick ytterligare ett halvår på sig. När ingen lösning fanns på plats i mars i år bröt kommunen samarbetet med Roslagens famn.

Nu är frågan löst enligt Håkan Karlsson, som även stod bakom konsortiet Roslagens famn.

– Bygget bekostas med internationellt kapital, en finansiell institution, säger han.

Projektet har skalats ner något i URBS regi enligt de nya skisser som har tagits fram. 315 lägenheter reduceras till 300, samtliga hyresrätter. Samtidigt krymps butiksytorna till cirka 12 000 kvadratmeter.

Däremot är bussterminalen med tio dockningsstationer under tak kvar, en lösning som SL tidigare ställt sig positiv till.

URBS startade 2013 och siktar in sig på att förnya och utveckla stadskärnor. Bolaget för även diskussioner med Kiruna om att bygga hela den nya stadskärnan när den norrländska gruvorten flyttas till nytt läge, en satsning på fyra miljarder kronor.

– Roslagens famn behövs för att dra folk till stadskärnan, inte minst med tanke på att Norrtälje får allt fler externa handelsområden, säger Håkan Karlsson.

Kommunen vill fortfarande bygga stad vid bussterminalen men funderar på att sälja av området i mindre etapper till olika byggherrar.

– Det är ett stort område att släppa till en enda exploatör, säger Kjell Jansson.