Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsarkitekten är efterlängtad och välkommen

En stadsarkitekt behövs. Nu mer än någonsin. Det är inte bara Norrtälje stad som växer så det knakar. Även andra orter i kommunen, till exempel Rimbo och Älmsta, växer och behöver betydligt mer tilltalande centrumområden för fortsätta utvecklas och attrahera nya medborgare. För att göra verklighet av ambitioner och intentioner behöver vi en stadsarkitekt.

I dag använder sig kommunen av dyra konsulter med spretande utfall. Varje nytt bostadsområde och byggprojekt blir just det; ett enskilt projekt där det är lätt att glömma bort helheten.

Anmäl text- och faktafel

Med en stadsarkitekt på plats kan vi minska konsultkostnaderna, och dessutom få mer och bättre valuta för pengarna. Beslutet om att tillsätta en stadsarkitekt är därför ett ekonomiskt klokt beslut.

I valet fick vi starkt stöd för frågan att tillsätta en stadsarkitekt. Jag tror många röstade på Liberalerna just för att vi har drivit denna fråga och vallöften är till för att infrias. Många medborgare har känt sig besvikna när gestaltning inte har blivit så som det varit tänkt. Norrteljeporten är ett bra exempel på detta. Det är uppenbart att en särskild kompetens inom stadsutveckling har saknats.

Genom att anställa en stadsarkitekt tas frågan om gestaltning till en högre nivå. Stadsarkitekten ska också leda arbetet med att ta fram en arkitekturpolicy som ska stärka frågorna kring gestaltad livsmiljö. Stadsarkitekten kommer också att ha en viktig roll för att initiera, väcka intresse och inspirera kring arkitekturfrågor genom att hålla föredrag och dialoger med såväl byggherrar, medborgare och medarbetare. Vår stadsarkitekt kommer hjälpa politiker och tjänstemän att förstå möjligheterna, att se helheten och sätta ribban för kommunens framtid.

För Liberalerna har frågan om stadsarkitekt aldrig enbart handlat om fasader och färgsättning. Det handlar också om vår tro på ett jämlikt och mindre segregerat samhälle med bostäder, kultur- och naturupplevelser, fritid och inte minst levande stadskärnor, tätorter och landsbygd: allt det som skapar livskvalitet och möjlighet till ett blomstrande näringsliv.

I konkurrensen om framtidens invånare och företagare behöver vi en stadsarkitekt som klarar av att utveckla våra tätorter, men samtidigt värnar om den genuina Roslagskänslan. Tätorterna i vår kommun ska ha en egen identitet och inte förpassas till att bli förortsområden i en växande Stockholmsregion.

Efter år av uthållighet från Liberalerna blir nu drömmen om en stadsarkitekt verklighet. Varje nytt bostadsområde är en missad möjlighet som aldrig kommer igen. Norrtälje kommuns stadsarkitekt är efterlängtad och välkommen.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel