Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprintmästaren flög lågt i Arlanda

Haninges Kjell Sandberg tog en rövare i Märsta Glasmästeri-sprinten. Och den gick hem. – Jag tänkte att min första tid nog skulle stå sig och avstod därmed start i det andra åket, sa han.

Det var gruspremiär i rally i Uppland i lördags. Tävlingen kördes vid Arlanda, där en 2,5 kilometer lång sträcka var tänkt att köras tre gånger. Nu blev det inte som planerat. Med över hundra deltagare var vägen bitvis sönderkörd efter två omgångar och tävlingsledningen fann för gott att avbryta.

Dussinet jämnt kom till start i fyrhjulsdrivna klassen. Kjell Sandberg, Haninge – svensk sprintmästare på vinterväg i år – delade favoritskapet med stockholmaren Björn Adolfsson. Den förstnämnde körde sin Toyota Corolla WRC, medan Adolfsson rattade Peugeot 208 R5.

Sandberg gick på knock. Tillsammans med co-driver Mikael Ståhl satte han tiden 1.50,5, något som ingen av de övriga kom i närheten av. Adolfsson, på andra plats, var nära tre sekunder efter.

I det följande åket gjorde Adolfsson vad som stod i hans makt och klämde till med 1.51,3. Men likväl kom åtta tiondelar att fattas fram till den översta platsen på prispallen. Publiken väntade förgäves på Kjell Sandberg.

– Jag startade aldrig. Räknade helt kallt med att Björn inte skulle kunna ta ikapp de 2,9 sekunder han låg efter. Låter som en vild chansning?

– Kanske det. Men jag fick till en perfekt styrning i det första åket och i takt med att vägen blev allt spårigare skulle mycket till för att rubba min tid.

Sjunde plats i 4wd-klassen gick till Björn Compier/Anders Åberg, Rimo. Klubbkollegorna Lars Carlmark/Fredrik Holtling slutade tia.

Hela 47 förare ställde upp till start i tvåhjulsdrivna klassen. Av dessa var 18 A-förare.

Snabbast av alla i den första vändan var Grangärdes Tomas ”Lången” Pettersson. Han följdes 1,4 sekunder efter av Mattias Ledin/Erik Lindqvist, regerande svenska mästare i Otrimmat 2wd. Ledin ökade farten i sitt andra framträdande och lade beslag på segerpokalen. 27-åringen från Grythyttan skrev marginalen till 0,4 sekunder.

Bland rospiggarna var det Tommy Högström/Torbjörn Lundborg, Rimo, som bäst hängde med i svängarna. Tommy parkerade på sjätte plats efter åk 1, exakt fyra sekunder efter ledaren.Tommy blev till slut sjua i A-gänget, åtta i sammandraget av samtliga 47. Klubbkompisen Anders Eriksson, med Joakim Johansson i kartläsarstolen, slutade tolva, medan Conny Sjöström/Karl-Uno Sjöström, MK Orion, mäktade en 14:e plats.

Bland B-förarna styrde Niklas Karlsson/Jan Ramsell, Rimo, in på en tredjeplats. Tomas Åkerlund/Stefan Bertilsson, Rimo, blev åtta. I Appendix K styrde Stefan Andersson från Edsbro in som sexa, med kartläsande Monika Källberg. Nicke och Fredrik Oresved, Rimo, blev sjua i VOC/Grupp F.

Se fullständiga resultat nedan.