Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmästaren Bill Nilsson har avlidit

En legendar inom motorsporten har gått ur tiden. Sjufaldige världsmästaren Bill Nilsson avled i söndags. Han blev 80 år gammal.

Annons
Bill Nilsson visar upp en av många bilder på honom från den aktiva karriären.

Han föddes 1932 i Hallstavik. Intresset för motorer väcktes tidigt vid liv och vid tolv års ålder försökte sig Bill Nilsson på att bygga en motorcykel efter ritningar ur tidningen Teknik för Alla. Så småningom började han att tävla i motocross för MK Orion, och en framgångsrik karriär var född.

1957 blev han den förste officiella världsmästaren i motocross, tre år senare tog han ytterligare ett VM-guld. 1955, – 58 – 61, -62, och -63 vann han dessutom VM-guld i lag. Nilssons digra meritlista innehåller även fyra SM-guld, tre VM-silver, ett SM-guld i lag och två segrar i Novemberkåsan.

– Han var en föregångare som alla såg upp till. Det blev ett uppsving för sporten när han började åka, särskilt på hemmatävlingarna, säger Karl-Gunnar ”Norton” Jansson mångårig vän och tidigare lagledare och ordförande i MK Orion.

– Han var en mycket bra kompis och människa. Glad och hjälpsam. Men han hade humör, det kunde brinna till i bland.

Det hetlevrade temperamentet ledde till två smeknamn, ”Vilde Bill” och ”Buffalo-Bill”.

– Han var en tuff och rättvis förare, det är nog en rätt så bra beskrivning, säger sonen Jeff Nilsson och får medhåll av Jonas Hagren chefredaktör på motorsportsmagasinet Race Magazine.

– Jag såg dokumentären om Sixten Jernberg på tv, då tänkte jag bara på Bill. De var samma andas barn. Bill Nilsson gick sin egen väg och kompromissade aldrig.

1972 körde Bill Nilsson sin sista tävling som 40-åring när han deltog i Päijänne Runt. Motorintresset släppte han inte när karriären var över, utan han mekade ända in i det sista. Under 70- och 80-talen var Nilsson involverad i MK Orion och skötte om banor och anordnade tävlingar.

På 2000-talet ingick han tillsammans med sin son i speedwayföraren Greg Hancocks team.

– Han hade ett enormt intresse för motorer och hjälpt många killar här i trakten, det är något han aldrig lade av med. Killar kom till honom med motorer som gått i tusen bitar och som ingen kunde laga men pappa sade bara ”inga problem, det fixar jag.”, berättar Jeff Nilsson.

– Jag såg att någon hade skrivit ”tack för att du fixade min kolv”, på hans minnesbild på facebook.

Vad minns du av hans karriär?

– Han hade en enorm vilja och lade ner mycket tid på att bygga cyklar. Första gången han vann VM var det på en hoj han själv hade byggt. Det är inte så vanligt, varken på den tiden eller nu.

– Han var en förebild som ändå var samtidig. Jag tror att andra tittade på honom och försökte ta efter.

Sedan många år tillbaka hade Bill Nilsson problem med hjärtat och under söndagen avled han. Bill Nilsson blev 80 år gammal.

– Folk som var intresserade av motorsport under tiden han var aktiv, de glömmer aldrig Bill Nilsson, säger Karl-Gunnar ”Norton” Jansson.

Bill Nilsson i sin verkstad.
Annons