Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabina Küller NT-sportens stipendiat

Sista träningen innan avresan till J-VM i Tjeckien är avslutad.
Då kliver NT in på isen och delar ut NT-sportens ungdomsstipendie till Sabina Küller.
– Jätteroligt och ett stort tack! Men det kom lite som en chock, säger Sabina samtidigt som landslagskamraterna jublar.

Annons
Sabina Küller. Vinnare av NT-sportens ungdomsstipendium 2011.

Det blev alltså 17-åriga Sabina Küller från Norrtälje som blev den sjätte mottagaren av NT-sportens ungdomsstipendium. När sms-röstningen stängde natten till i går stod det klart att hockeytjejen vunnit stort.

Blommor och 5 000 kronor består stipendiet av.

– Det känns verkligen bra. Pengarna kommer att gå direkt in i hockeyn då jag bland annat behöver nya skridskor och en del nya skydd, berättar Sabina.

Trodde du på vinstchans?

– Jag har faktiskt inte tänkt på det så mycket då jag haft fullt upp med förberedelserna inför JVM, det var därför det här kom som en liten chock, säger hon och ler stort.

Sabina Küller är med sitt dramatiska senaste år en mycket värdig mottagare av stipendiet, vilket inte minst märktes på landslagskompisarnas reaktioner när blommorna överlämnades. Stort jubel och många kramar blev det.

För bara ett år sedan var Sabina nämligen nära att mista livet då hon drabbats av diskbråck och fick en överdos morfin på sjukhus. När det var som värst slog Sabinas hjärta bara två-tre slag i minuten.

– Men det är inget som märks av nu, säger Sabina. Det enda som är kvar efter diskbråcket är att jag har tappat känseln i vänstra smalbenet och en del av foten.

För Sabina betyder hockeyn allt och hon tvekade aldrig över att ta det tuffa jobbet som krävdes för att ta sig tillbaka efter operationen och all dramatik som följde i dess spår.

– Min klubbtränare i AIK sa då också att de skulle göra allt för att hjälpa mig att komma tillbaka. Mitt liv byggs kring hockey och alla träningar, matcher och turneringar. Hockeyn betyder allt och så har jag kännt ända sedan jag började i AIK när jag var i 10-års åldern, säger Sabina som inledde sin karriär i Norrtälje IK:s hockeyskola redan som 5-åring.

Nu har hon kommit en bra bit. På onsdagsförmiddagen går flyget till Tjeckien och Junior-VM, sedan kommer hon hem i två dagar innan det bär av till ungdoms-OS i Österrike.

Vad har ni för chanser i J-VM, till att börja med (Sverige kom femma i fjol)?

– Vi siktar på medalj, säger Sabina. Det blir som vanligt tufft att göra något åt Kanada och USA, men där bakom kan vi fajtas med Finland, Tjeckien och Ryssland om bronset.

Och i OS?

– Där kan det bli ännu bättre eftersom både USA och Kanada valt att skicka killag istället.

Det här blir blott andra och tredje långa turneringen utomlands för Sabina.

– Det ska bli hur kul som helst men samtidigt riktigt pirrigt och nervöst, säger hon.

JVM och ungdoms-OS i all ära, men det finns större mål för Sabina.

– Ja, jag, liksom jag tror alla i min ålder, drömmer om riktiga OS och stora VM så givetvis är målet att slå mig in i Damkronorna. Men jag tar ett steg i taget, särskilt nu efter det som hände mig för ett år sedan.

Henrik Cedergren är huvudtränare för J-VM-laget. Han säger så här om centern Sabina Küller:

– Som person är Sabina en mjuk och fin tjej som passar utmärkt in i vår grupp, i laget. När hon kommer ut på isen händer något. Då blir hon betydligt tuffare.

– Hon är enormt duktig och viktig för oss defensivt, men har samtidigt förmågan att kunna göra en hel del mål. Men defensiven är det stora styrkan, vilket gör att jag använder henne mycket i bland annat box-play (numerärt underläge).

Annons