Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporrongfabriken byggs i Norrtälje

Artikel 3 av 5
NT Minns - 60-talet
Visa alla artiklar

Sporrongs etablering betydde mycket för näringslivet och sysselsättningen i Norrtälje.

I mars 1962 stod det klart att metallföretaget Sporrong skulle bygga en egen fabrik på Knutby torg i Norrtälje. Knappt två år senare var Sporrong-huset klart - samma byggnad som i dag inhyser bland annat ÖoB och en gymnasieskola.

Då hade Sporrong redan haft verksamhet i Norrtälje i 12 år, men den var utspridd på olika hyrda lokaler i staden och den nya fabriken innebar nya möjligheter, moderna maskiner och fler arbetstillfällen.

Sporrong tillverkar metallprodukter. Verksamheten startade så tidigt som 1666 i Stockholm. I dag ligger de bakom såväl simmärket Baddaren som Idrottsgalans medaljer. Tillverkningen sker nu i deras fabriker i Finland och Estland. Där har de investerat mycket i digital utrustning.

1992 flyttades verksamheten från Sporrong-huset i Norrtälje. En viss lagerhantering och tillverkning av stansar och verktyg fanns kvar i Norrtälje fram till 2003, då de sista maskinerna och tre anställda fick tacka för sig.