Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spice skrämde droglangaren Johan

DROGPLATS NORRTÄLJE Det var jakten på snabba pengar som lockade honom att sälja spice i Norrtälje. Men drogruset var fruktansvärt. I dag är han glad att polisen kom.

Det går att beskriva Johan på två olika sätt. Som en ung, ambitiös egenföretagare och småbarnspappa. Eller som en 25-åring som redan hunnit etablera sig som grovt kriminell. Verkligheten är sällan enkel.

– Jag tyckte det var coolt att bära skyddsväst. Det var coolt att samla på vapen. Allt som hade med droger att göra var häftigt, säger Johan och skakar på huvudet åt det liv han levde för bara ett par år sedan.

Då var han fast i en destruktiv spiral med sprit, fester, droger och våld. Början till slutet kom 2013. Året då han skulle bli stenrik på att sälja droger och sedan slå sig till ro. Först tänkte Johan och en kompis börja odla och sälja cannabis. De drog också i gång en ansenlig odling i en fastighet de disponerade utanför Norrtälje.

Men det var inte bara olagligt. Det var dyrt och krångligt också. I stället köpte de diverse rökmixar på nätet och började laborera hemma.

– Jag såg en chans att tjäna snabba pengar på det här. Det kändes som om man gjorde något lagligt samtidigt som man fortfarande var lite ”bad ass”, säger Johan.

Den tilltänkta kundkretsen var ungdomar som börjat missbruksbehandling på Minimaria. Eller tonåringar som ville reta polisen genom att stå på busstorget och röka ”lagliga” droger.

De blandade och provrökte. Men de behagliga rusen uteblev.

– Folk som testade blev helt borta. Röker man cannabis kommer ruset smygande. Här tog man två bloss, sen blev det som en explosion i skallen. Som att stoppa huvudet i en bensindunk, man riktigt känner hur hjärncellerna dör direkt, säger han.

De gjorde nya tester men resultatet blev svajigt. Ändå lyckades de sälja ett par hekto till bekanta i kommunen. Johan räknade snabbt. Om han sålde ett kilo skulle vinsten bli minst sju tusen kronor.

– Tänk om jag gick upp till tio kilo. Då blev det jävligt mycket. Jag hade bara dollartecken för ögonen, säger han och förklarar hur enkelt spicetillverkningen går till. Men det är en balansgång att få rökmixen bra. Blandar man i för mycket aceton kan man få hemska upplevelser.

– Ibland kändes det som att stoppa huvudet i en plastpåse och strypa sig själv, säger han.

Men varför fortsätter man då om det är så läskigt?

– Man flippar och får en slags minipsykos. Efteråt börjar man snacka om hur man betedde sig och hur kompisarna stått omkring och garvat. Det är skumt, men då vill man testa igen. Det kanske var ganska kul ändå, säger Johan.

Men så kom Norrtäljepolisens narkotikarotel och knackade på. Kompisen fick skulden för den vissna cannabisodlingen och själv dömdes han till en månads fängelse för vapenbrott. Polisen hittade inte spicegrejerna.

– Vapenbrottet var nog det minsta brottet jag har gjort i mitt liv. Men det var nästan lite skönt att åka in. Det är konstigt att jag inte åkte in tidigare, jag visste att det bara var en tidsfråga. Ibland räcker det med en månad för att få huvudet på skaft, säger han.

Han beskriver sin tillvaro som ett Dominospel. När den första brickan föll – rasade hela livet.

– Det blev ett slags moraliskt vägskäl. I dag känns det skönt att det inte blev något mer av den där spice-grejen. Det var så jävla starkt. Det kan inte vara bra för någons psyke att röka det där.

Den korta fängelsetiden blev en väckarklocka. I dag fokuserar han på jobbet och barnen men tänker på hur det blivit om han sålt drogerna till någon ung person som flippat fullständigt. Kanske drabbats av njursvikt eller andningsstillestånd. Dött.

– Spice är en jävligt hemsk drog som jag verkligen tar avstånd ifrån. Vill man må dåligt kan man lika gärna ta heroin på en gång.

Många i hans gamla umgänge hör fortfarande av sig och han har, på behörigt avstånd, ganska bra koll på vad som händer i den kriminella sfären i Norrtälje. Han säger att han inte känner den person som enligt ryktet säljer mest spice i Norrtälje i dag. Men han vet vem det är.

– Snubben kan i varje fall inte vara så gammal. Han åker ju runt på moped, konstaterar han utan att se nämnvärt imponerad ut.

Johan är glad att han åkte fast i sin hemkommun och inte i Stockholm.

– Vi har kanonbra poliser här i Norrtälje. De har alltid varit schyssta mot mig. De gör ett bra jobb, jag hoppas att de får bort skiten, säger han.