Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speedwayfantast jobbar vidare i rättvisans tjänst

Förre lagmannen vid Norrtälje tingsrätt, K-G (Karl-Gunnar) Ekeberg, fyller 70 år på söndag den 20 oktober.

Annons

K-G Ekeberg har bland annat lagt fram förslag till den nya rättshjälpslagen och arbetat för att modernisera rättegångsförfarandena i tingsrätterna. Hans far var tjänsteman på Electrolux, de Laval Ångturbin i Nacka och på Billman Regulator.

– Hos de Laval jobbade jag en sommar, säger han. Jag var 15 år och fick sköta en travers som flyttade på en stor generator.

Men generatorn kom i svängning och krossade verkmästarens glasbur.

– Verkmästaren var inte i buren, säger K-G Ekeberg. Men jag insåg att jag var ganska oduglig i verkstadsmiljö.

I skolan hörde historia till hans favoritämnen.

– Men jag kom fram till att historia är tillbakablickande, säger han. Juridik däremot är ett medel att ändra på saker i samhället.

En gång funderade K-G Ekeberg på att bli diplomat.

– Det lät tjusigt att svänga sig runt på internationella cocktailparties, säger han. Och folk på utrikesdepartementet var jurister.

– Men när jag sedan satt ting, mognade mitt beslut att välja domstolsbanan, säger han.

Under en rad år var han lagman vid Norrtälje tingsrätt. Han är fortfarande aktiv i olika domstolar och i andra juridiska sammanhang.

– En hel del som kommer till rättegång i Norrtälje har varit här förut, säger han. Jag har blivit lite bekant med en del av dem.

– Det är det som är tjusningen i att tjänstgöra i Norrtälje, säger han. Man ser så många bekanta ansikten. Det är inte bara dem på rätt sida om lagen som man morsar på.

Hur känns det att döma någon till fängelse? Känns det jobbigt, exempelvis om den här brottslingen har haft en väldigt svår barndom?

K-G Ekeberg funderar lite innan han svarar.

– I enskilda fall kan man tycka det är väldigt sorgligt, till exempel om någon ung person har begått ett grovt brott. Då kan man tänka på vilket eländigt liv den här personen har haft och som det ser ut att den personen kan komma att ha även i fortsättningen.

K-G Ekeberg har engagerat sig flitigt i reformen EMR (En Modernare Rättegång). Han ger ett exempel:

– Om det är rättegång i Härnösand och ett vittne inkallas som bor i Norrtäljes närhet, kan vittnet komma till vår tingsrätt och vittna via internet och video.

Efter pensioneringen från tingsrätten i Norrtälje har han blivit anlitad vid domstolar i Sundsvall och Härnösand. Till hans många intressen hör speedway. Det härstammar från pojkårens tuggummipaket med idolbilder på Varg-Olle och andra hjältar.

– Jag blev lagman i Norrtälje ungefär samtidigt som Rospiggarna gick upp i elitserien, säger han.