Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Specialklasser försvinner 2014

Under måndagen tas beslut om att lägga ned flera specialklasser i kommunen. Varje elev ska få sina behov tillgodosedda i sin ordinarie klass.

Annons

Förslaget kommer att tas av barn- och skolnämndens arbetsutskott. Det innebär bland annat att från den 1 juli 2014 kommer inget intag ske till de kommunövergripande undervisningsgrupperna samverkansklasserna på Lommarskolan och Kvisthamraskolan. Klasserna organiseras tillsammans med Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. BUP i Stockholms län har beslutat att lägga ned sitt centrala team i sommar. Enligt Norrtälje kommuns beräkningar kan sex barn vara aktuella för fortsatt skolgång i någon av samverkansklasserna nästa hösttermin.

Också resursklassen på Lommarskolan, där elever med diagnosen Aspergers syndrom går, ska enligt förslaget upphöra till sommaren. Till hösten berörs cirka sex elever. I dag söker föräldrar till resursklassen via Enheten för stöd och utveckling. Nu blir det upp till varje rektor att hantera elever.

Förslagen är förankrade hos de rektorer som är berörda av förändringen. Att mindre grupper skulle försvinna tror inte Inger Langetz, rektor på Lommarskolan.

– Nej, jag kommer att skapa egna grupper utifrån åtgärdsprogrammen. Vi har redan mindre grupper i dag av specialpedagogiska skäl. Det kommer alltid finnas barn med särskilda behov.

Dessa grupper berörs

Kommunikationsklassen

(F-3) på Rånäs skola försvinner den 1 januari 2014.

Samverkansklassen (1 – 6) på Kvisthamraskolan.

Samverkansklassen (7 – 9) på Lommarskolan.

Resursklassen (1 – 9) på Lommarskolan försvinner en 1 juli 2014.

Till hösten kommer det finnas åtta särskilda grupper kvar i kommunen.