Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav får polisen att sitta inne

Polisen ska spara. Det har drabbat polisarbetet i Roslagen. I stället för att vara synliga på stan har polisen blivit arrestvakter och taxi åt frihetsberövade.

Enligt prognos från polismyndigheten i Stockholms län kommer polisen att få ett underskott på 260 miljoner för 2014. Samtidigt har man en ambition att inför årsskiftet 2014-2015, då myndigheten går in i en ny organisation, ska underskottet vara noll. Det betyder att man ska skala bort 260 miljoner från nästa års verksamhet.

Ett första steg har varit, enligt Christer Sandström informationsansvarig hos Roslagspolisen, att minska kostnaderna för arrestbevakningen. Tidigare har vaktbolag skött det arbetet. Nu ska polisens egen personal vakta dem som sitter där. Dessutom ska några arrestlokaler i länet stängas under vissa tider i veckan.

– För Roslagspolisens del betyder det att arrestlokalen i Täby bara är bemannad från 15.00 på fredag till klockan 15.00 på söndag. Övrig tid ska gripna eller omhändertagna i Täby föras till Norrtälje, säger Christer Sandström.

Syftet är att samordna resurserna, så att man får ut så många polistimmar som möjligt på den yttre bevakningen. Nyordningen infördes för en vecka sedan. Redan första söndagen märktes försämringen. Klockan 15.00, då Täbypolisen skulle stänga, hade de tre personer i arresten. Dessa fördes till Norrtälje i tre radiobilar med två poliser per bil. Efter någon timme skulle alla tre tillbaka söderut för häktningsförhandling i Sollentuna, varpå samma procedur upprepades i andra riktningen.

Besparingen har alltså fått till följd att Roslagspolisens patruller förutom att de själva får sitta arrestvakt, får ägna mycket tid åt att transportera frihetsberövade personer fram och tillbaka mellan Stockholm och Norrtälje.

– Det är en jättetråkig utveckling. Alla våra resurser går åt till att skjutsa folk. Och det skapar irritation, förstås, både hos oss och hos allmänheten, säger poliser i Norrtälje som NT talat med.

De får medhåll av Stefan Eklund, ordförande för polisens fackförbund i Stockholms län.

– Det här är en kontraproduktiv lösning, säger han.

Stefan Eklund menar dessutom att det förmodade underskottet på 260 miljoner en sanning med modifikation. Enligt Eklund har polisen till exempel inte fått någon kompensation för ökade lönekostnader eller för ökade kostnader för olika åtaganden utanför deras kontroll.

– Skulle vi få täckning för det skulle vi haft ett överskott på 60-70 miljoner i stället för ett underskott på 200, säger han.

Resultatet i slutändan är att det blir färre poliser på gatorna och det kommer att finnas färre poliser till det brottsförebyggande arbetet.

– Resultatet när man slår tvärstopp i maskineriet blir sämre service för tredje man. För någonstans ska resurserna tas, säger Stefan Eklund.

Fakta

I somras visade budgetprognoserna för landets alla polismyndigheter ett gemensamt underskott på 500 miljoner kronor under 2014. Därför krävde Rikspolisstyrelsen, RPS, åtgärdsplaner från de olika myndigheterna.

Polisen kommer att få 21 075 miljoner kronor för verksamheten 2014.

Motsvarande summa för år 2013 var 20 405 miljoner kronor, vilket innebär att polisen är fortsatt underkompenserad för pris- och löneökningar.

Trots mängder av sparåtgärder räknar polisen i Stockholms län, där Roslagen ingår, med ett budgetunderskott på 120 miljoner kronor inför nästa år.

Cirka 70 procent av polisens budget utgörs av lönekostnader.

För att spara har Roslagens polisdistrikt bland annat; stängt närpoliskontoret i Danderyd, sett över sina hyreskontrakt, dragit ner på antalet civilanställda, ersatt äldre poliser som gått i pension med yngre poliser som har lägre lön och sagt upp avtalen med de bevakningsföretag som tidigare hyrts in för att sköta arrestbevakning.

År 2015 ska alla polismyndigheter slås ihop till en enda myndighet. Ambitionen är att underskottet då ska vara borta.

Källa: Polisen.se