Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkad IT-chef kan få dubbel lön

Den sparkade IT-chefen behåller sina 12 månader med full lön även om han tillträder ett nytt jobb. Michael Eklund kan alltså i ett sådan fall ha dubbel lön fram till den 30 mars 2016.Det visar avtalet som NT tagit del av.

I förra veckan skrev kommundirektör Per Nordenstam och Michael Eklund under avtalet om uppsägning och NT har redan skrivit om den dryga miljon som uppsägningen kommer att kosta Norrtälje. När nu NT fått en kopia på avtalet om uppsägning framkommer det att det inte blir något avdrag på lönen om Michael Eklund får en ny anställning. Detta gäller under hela uppsägningstiden.

”Under uppsägningstiden som börjar 2015-03-30 är ME arbetsbefriad. I de fall ME erhåller ny anställning hos ny arbetsgivare under uppsägningstiden kommer avräkning från uppsägningslönen inte att ske”.

– Det är inte ovanligt att man gör den här typen av överenskommelser. Vi ser att möjligheten att få ett nytt arbete kan ta mellan 6 till 8 månader from det att en anställningsprocess startar. Därför anser jag att denna uppgörelse är rimlig, skriver Norrtäljes kommunchef Per Nordenstam i ett mejl.

Artiklarna om uppsägningen har blivit mycket lästa på webben, och arga kommentarer har strömmat in från läsarna. Många läsare har upprörts över att IT-chefen fått en fördubblad uppsägningstid och med full lön efter att han begått felaktigheter och slarv i kvittoredovisning. Göran Sundström är docent i statsvetenskap vid Stockholm universitet. Han förstår Norrtäljebornas upprördhet.

– Förtroendet är redan skadat, och värre blir det med uppsägningsavtalet. Det som sticker i ögonen är att ett felaktigt beteende belönas. Men alternativet är att starta en rättsprocess, och det kan bli ännu dyrare för skattebetalarna, säger Göran Sundström.

Enligt honom döljer de förmånliga uppsägningsavtalen ett systemfel.

– När man anställer chefer så är det inte sådana saker man tänker på att de ska bli uppsagda för. Man tänker sig att det ska ha med resultat att göra. Det här är en exceptionell situation, systemet är inte gjort för sådana här saker, säger Göran Sundström.

Samtidigt är det väl inte så ovanligt att chefer slutar på det här sättet?

– Nej, och det finns gränser för hur många avarter man kan se innan man får avveckla ett system, säger Göran Sundström.

På frågan om de här händelserna kommer att påverka kommunens anställningsförfarande i framiden svarar kommundirektör Per Nordenstam så här:

– Det finns ingen skillnad i våra anställningsavtal mellan chefer eller andra yrkesroller. Men om du menar i hur vi introducerar chefer i sin roll i Norrtälje kommun så kommer vi att förtydliga förtroendedelen i chefsintroduktionen och i våra chefsutbildningar.

Den här händelsen har blottlagt en brist på förtroende för kommunledningen. Hur hanterar ni det?

– Det förstår jag och det har jag också respekt för. Men jag hoppas också att alla våra medborgare kan se de bra saker som vi hjälper våra förtroendevalda att utföra. 2000 anställda har inte missbrukat förtroendet de fått, skriver Per Nordenstam i ett mejlsvar till NT.