Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara inte på elevhälsan

Trots löften för bara några veckor sedan har den borgerliga majoriteten i barn- och skolnämnden nu fattat beslut om nya besparingar på skolan i Norrtälje kommun.

Socialdemokraterna deltog inte i detta beslut – som är en direkt effekt av den borgerliga kommunledningens val att prioritera skattesänkningar framför skolsatsningar.

I vår skuggbudget avsatte vi över 70 miljoner kronor de kommande två åren för att vända den negativa utvecklingen i skolan. Vi har gång på gång pekat på behovet av verkliga satsningar på skolan bortom innehållslös retorik – något vi tyvärr inte fått gehör för.

Ett av de områden som berörs av skolbesparingarna är elevhälsan. Det tycker vi är djupt olyckligt. Elevhälsan är inte bara betydelsefull för att våra barn och unga ska må bra och ha en god hälsa – den är också en viktig del i att förbättra skolresultaten för dem i störst behov av stöd. Att försämra deras förutsättningar kommer i det långa loppet kosta långt mer än vad denna besparing kortsiktigt sparar in åt den borgerliga majoriteten. Vi är övertygade om att en långsiktig positiv utveckling inte kan uppnås med kortsiktiga sparkrav.

Norrtälje kommun har låga kostnader för elevhälsan. Medan den borgerliga majoriteten i vår kommun valt att endast lägga 1 800 kronor per elev och år, satsar andra jämförbara kommuner 2 970 kronor. Samtidigt är folkhälsan i Norrtälje kommun betydligt sämre – så i förhållande till behoven är läget bekymmersamt. I det läget väljer alltså den borgerliga majoriteten att spara ytterligare på elevhälsan.

Tyvärr slutar inte besparingarna där. Utöver elevhälsan lägger dessutom den borgerliga majoriteten besparingar som innebär att lärarnas fortbildning minskar och att nya specialpedagoger inte tillsätts. Effekterna av detta kan knappast misstänkas ge förbättrade kunskapsresultat. Det är sant att pengar inte är lösningen på alla skolans problem – men att tro att Norrtälje kommuns negativa skolutveckling ska kunna brytas samtidigt som betydande besparingar genomförs är verklighetsfrånvänt.

Om vi socialdemokrater får väljarnas förtroende att leda Norrtälje kommun kommer vi att prioritera fler lärare och pedagoger före nya skattesänkningar. Några nedskärningar i elevhälsan är heller inte aktuella. Vi är övertygade om att investeringar i skolan både är nödvändigt och rätt. Att bryta den negativa utvecklingen med sjunkande kunskapsresultat i Norrtälje kommun är en viktig framtidsfråga, en framtidsfråga som inte löses med besparingar.

Valet i höst är ett tydligt vägval mellan investeringar i skolan eller fortsatta skattesänkningar och besparingar. För oss är valet enkelt. Norrtälje kan bättre!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel