Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sot från färja spreds över Furusund

I söndags natt täcktes Furusund av sot från en Finlandsfärja. De boende är upprörda över att inget fartyg har tagit sitt ansvar och anmält händelsen.

Flertalet Furusundsbor började veckan med att tvätta bort sot från sina bilar, verandor och husdjur. De boende är säkra på att den ovanligt stora mängden sot kom från en förbipasserande Finlandsfärja.

– Ur miljö och hälsosynpunkt kan det inte vara bra och det var tur att man inte hängde ut vit tvätt på tork, säger Furusundsbon Anders Häggström.

Han kontaktade miljökontoret i Norrtälje kommun och Kustbevakningen men fick ingen hjälp.

– Vi ansvarar för larm på vatten och efter strandlinjen är det brandkåren som ska kontaktas, säger Mattias Lindholm, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Tomas Mälson har bott i Furusund i sju år. Han säger att det brukar lägga sig lite sot från färjorna som går utanför Furusund. Men det som kom i måndags har han aldrig varit med om förut.

– Om de på båten märkt något borde de ta sitt ansvar och anmäla, säger han.

Transportstyrelsen utreder olyckor på svenskt vatten och ser till att de utsläppskrav som ställts på respektive fartyg följs, vilket kan försvåra en utredning i det här fallet eftersom det är oklart vilket fartyg som släppte ut sotröken. Befälhavaren eller redaren är skyldig att rapportera om olyckor.