Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS Alarm: Personalen måste lita på oss

SOS Alarm håller inte med om kritiken, men ingen ansvarig chef vill prata om saken i media.

Enligt Gustav Ohlén, chef för ambulans- och medicinsk service på hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting, är det fel att säga att det bara finns tre ambulanser i Norrtälje kommun.

– SOS Alarm har något som kallas gränslös dirigering och det betyder att dom har hela tiden uppdraget att ha en beredskapsbedömning i länet. Om en Norrtäljeambulans åker till Huddinge sjukhus plockar SOS Alarm upp en ambulans från Täby för beredskap högre upp, säger Gustav Ohlén.

Han kan däremot inte avgöra om ”beredskap högre upp” betyder i Norrtälje stad eller längre norrut. På SOS Alarm vill ingen ansvarig chef tala med media. I stället svarar presstalesman Anders Klarström på NT:s frågor via e-post.

Han skriver att SOS Alarm har ansvaret för att patienterna får så snabb hjälp som möjligt utifrån de resurser som finns att tillgå i varje givet tillfälle.

– Vi meddelar inte ambulanser vars hemmaområde får passning, skriver han och tillbakavisar kritiken om att det sällan skickas upp bilar på passningsberedskap för Hallstaviksambulansen.

– Personalen måste lita på dirigeringen som har helhetsbilden över länet och vilka resurser som finns att tillgå, skriver Klarström.