Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorin vill bara hem till sin familj

– Människor i Rumänien sa att man kan tjäna pengar i Sverige, men det stämmer inte, säger Sorin Ereducan, 29. Nu tigger han för att få ihop till en bussbiljett tillbaka till sitt hem och sin familj.

Sorin Ereducan sitter på trappan utanför Ica Kryddan i Norrtälje med en pappersmugg framför sig. Han kom hit för ett par månader sen. Tidigare satt hans fru Filusa Ereducan på samma plats. Kanske stavas namnen inte så. Sorin Ereducan vet inte, han kan inte läsa.

Filusa Ereducan, 27, har åkt tillbaka hem till de tre barnen i Rumänien. De bor i ett dragigt skjul 30 mil från Bukarest, berättar han.

Familjen är romer, som så många andra tiggare i Västeuropa.

– För romer finns inga jobb i Rumänien, säger Sorin Ereducan.

De återvände till Rumänien för två år sedan efter sju år i spanska Valencia. Där gick barnen i skolan och Sorin försörjde dem genom att arbeta på apelsinodlingar och sälja saker han räddat ur soporna. Sen kom den ekonomiska krisen och arbetslösheten i Spanien steg till 26 procent.

I Rumänien går bara sonen som är sex år i skolan. Döttrarna, 8 och 10, får stanna hemma. Sorin lyckas inte förklara varför, men det är något med papper från Spanien. Han kommunicerar med NT:s reporter på bruten spanska, via tolk.

Tiggeri är ingen lukrativ syssla i Sverige. Sorin får in 100-150 kronor om dagen. En bra dag kan han få 200 kronor. Men det kostar att vara här. Busskort kostar, mat likaså.

– Jag sover i en trasig bil i Skärholmen och tar bussen till Norrtälje, säger han.

Ibland går Sorin till ett härbärge i Stockholm för att duscha.

Han tigger i Norrtälje för att i Stockholm finns det så många poliser. När vi ses på ett kafé mittemot Ica Kryddan dyker polisen upp utanför matbutiken. Sorin vill inte gå ut och fotograferas förrän polisen har gått därifrån. För säkerhets skull. Fast i Norrtälje har polisen inte stört honom, utan bara gått förbi.

– I söndags kom några fulla killar och gav sig på mig när jag satt på trappan. Men då kom några barn och hjälpte mig.

I Rumänien lever familjen på 30 euro i månaden som de får i barnbidrag. Sorin Ereducan hoppas kunna få ströjobb i jordbruket när han kommer hem.

Tanken var att tjäna pengar att ta hem till familjen. Men det har han gett upp nu. Nu vill han bara få ihop 2 000 kronor till en bussbiljett. Han vill bara hem, fast han inte kommer att ha med sig några pengar. När han kommer hem tänker han stanna där, trots eländet.

– Jag vill aldrig ge mig av igen. Jag vill aldrig tillbaka till Sverige.

Sorin Ereducan skiner bara upp när han visar suddiga mobilbilder på sina barn och sin fru.

– När jag ringer frågar de: när har du tillräckligt med pengar, pappa? När kommer du hem?