Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopföretag satt i konkurs

Renhållningsföretaget Samtek har gått i konkurs. Det väcker frågetecken för sophämtningen i halva Norrtälje kommun, ett uppdrag Samtek utför.

Samtek, som sköter avfallshanteringen i Norrtälje stad och de norra kommundelarna, har haft ekonomiska problem en längre tid.

Så sent som i november köpte Karlsviken Holding AB 60 procent av aktierna i Samtek för en krona. Avsikten med affären, där målet var att Karlsviken skulle köpa de resterande 40 procenten 2017, var att få rätsida på Samteks ekonomi och utveckla verksamheten, framför allt att satsa mer på privat avfallshantering.

Men i fredags kastade Karlsviken in handduken. Bolagets vd Per Nordin hävde köpet.

– Flera gamla problem har uppdagats efter att genomfördes, säger Per Nordin.

Droppen var ett krav på nära två miljoner kronor från Uppsala vatten och avfall för att Samtek inte åtgärdat trasiga sopkärl i Uppsala, där renhållningsföretaget just avslutat en entreprenad.

– Bolaget har struntat i att byta tunnor under flera år. Totalt handlar det om 6 000 sopkärl, säger Per Nordin.

Han visste att Samtek hade bekymmer, men inte att de var så omfattande.

– Bolaget är illa skött. De har inte haft koll på kostnader och flera entreprenader är felräknade, säger Nordin.

Karlsvikens avhopp i fredags innebar att Robert Ramming på nytt blev ensam ägare i Samtek. När NT pratade med Ramming var huvudspåret först att hitta en ny köpare. Men på tisdagen ansökte han om konkurs.

NT har sökt Robert Ramming på nytt för en kommentar, men utan framgång.

Konkursen drabbar ett 30-tal anställda på Samtek i Norrtälje och Västerås, där företaget också har ett kommunalt avfallsuppdrag.

Norrtälje kommun lovar att sophämtningen i kommunen kommer att fortsätta som vanligt.

Exakt hur är oklart. Verksamheten kan tillfälligt drivas av konkursförvaltaren Hans Ödén. NT har sökt honom, men utan framgång.

En lösning kan

bli att Per Nordin och Karlsviken på nytt kliver in i bolaget.

– Vi kommer att lägga bud på delar av konkursboet, säger Nordin.

Det handlar i så fall om alla uppdrag utom Västeråsentreprenaden. Förutom den kommunala sophämtningen i Norrtälje har Samtek privata företagskunder som Karlsviken också är villiga att ta över.

Samteks avtal med

Norrtälje kommun löper över 2016 med möjlighet till ett års förlängning. Trots ekonomiska problem har uppdraget fungerat bra, enligt Jan Paymer, biträdande renhållningschef på Norrtäljekommun.

– Vi har inget att klaga på, säger han.