Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somriga semesternyheter

Det är till Grekland många av charterresorna går i sommar.
Rundturer i Kroatien, badparadiset Formentera och italienska
Syrakusa är andra goda nyheter inför semestern.

Mykonos och Sivota - två sidor av Grekland

Vitkalkade byggnader, oliver och ett bländande blått hav - vi får inte nog av Grekland. Nu blomstrar landets turism mer än på flera år och charterföretagen tävlar om att presentera nyheter hit. Sivota är en av de lugnare platserna som erbjuds. Den lilla hamnbyn passar den som längtar efter en mer tillbakalutad Greklandsupplevelse. Här finns gott om enkla små tavernor med grekisk mat. Förutom kuperad, grön natur kan man uppleva sju olika badvikar, där Bella Vraka är en av de mest populära. Man vadar till den lilla halvön genom grunt och kristallklart vatten.

Vill man festa passar Mykonos bättre. Även här finns vackra stränder. Men det som verkligen sticker ut är nattlivet, som länge uppskattats av gaypubliken. Trendiga affärer, snygga barer, fullt av shoppingmöjligheter - och rätt plats för den som vill spana på folk.

Nyhet hos: Sivota hos Apollo. Mykonos hos Apollo, Ving, Airtours.

Prisexempel: En vecka till Sivota med del i dubbelrum och balkong från 5 198 kronor hos Apollo. En vecka till Mykonos med del i enrumslägenhet från 4 875 kronor hos Ving.

Formentera - Europas Karibien

Knallturkost hav och en av världens bästa stränder gör Formentera till ett resmål för badfantasten. Stranden Playa de ses Illetes hamnade på en smickrande fjärdeplats i Tripadvisors Travellers Choice, 2013. Till och med bättre än många karibiska stränder, alltså. Es Pujols är den största turistorten. Men den baleariska ön har ett mer exklusivt rykte än sitt syskon, Ibiza. Vill man ha ett stort partyutbud är det dock möjligt att kombinera de två öarna i samma resa, endast en kort båtfärd skiljer dem åt.

Och man kan med fördel ta cykeln på Formentera - ön är nämligen nästan helt platt!

Nyhet hos: Ving, Fritidsresor.

Prisexempel: En vecka med del i dubbelrum från 4 695 kronor per person hos Ving. Kombinationsresa två veckor till Ibiza och Formentera med del i dubbelrum från 6 570 kronor per person.

Saranda - billigt i Albanien

Som Grekland - fast billigare. Så presenteras Albanien, som nu har tagit sig in på charterkartan och tävlar mot mer kända medelhavsdestinationer. Landet väntas locka allt fler turister. Och det kanske inte är konstigt när dess stränder är lika fina som många andra vid Medelhavet - men priserna mycket lägre. Saranda är nyheten för sommaren. Staden gränsar till Grekland och Korfu ligger bara en kort färjetur bort. Här är man ännu inte lika vana vid turister, men så finns inte heller samma massturism. Längs klapperstensstranden ligger restauranger där man kan njuta av medelhavsmat för en spottstyver.

Nyhet hos: Apollo.

Prisexempel: En vecka med del i dubbelrum och begränsad havsutsikt från 4 698 kronor.

Syrakusa - historisk skönhet

Syrakusa är en äldre skönhet - som förr i tiden tävlade med Aten när det kommer till både makt och prestige. Historien genomsyrar staden, som fortfarande är en av Siciliens mer välbesökta. Här finns bland annat den teater där Aischylos drama "Perserna" hade urpremiär. I den äldsta stadsdelen Ortigia hittar man de mysiga gränder och storslagna torg som är typiska för Italien. Man kan också göra dagsutflykter till sandstränderna i närheten, där det inte finns så mycket mer än just sanden och havet. Vill man hellre till Taormina, där stränderna ligger precis invid den lilla staden, utmanar Airtours nu Fritidsresor om charterpaket dit.

Nyhet hos: Solresor, som har charter till Fontane Bianche, Lido di Noto Pozzallo och Sampieri.

Prisexempel: En vecka med del i dubbelrum från 4 995 kronor.

Istrien - kulinariskt öliv

Den gröna halvön Istrien är en av de kroatiska pärlorna. Ön har det mesta: Turkost hav, en prunkande natur, historiska lämningar, kullerstensgränder och dessutom god mat och goda viner. Närheten till Italien bidrar till de kulinariska höjdpunkterna, där pasta, fisk och färska skaldjur är vanliga inslag. En annan vanlig delikatess här är tryffel, man har till och med en tryffelfestival under hösten. Istrien har tillhört Italien, men är numera delat mellan Kroatien och Slovenien. Störst är Pula, en stad som är full av romerska lämningar, bland annat den 2 000 år gamla amfiteatern. Men det historiska arvet är tydligt även i de mindre kuststäderna Porec och Rovinj.

Nyhet hos: Solresor.

Prisexempel: En vecka med del i dubbelrum från 4 898 kronor.

Kombinationsresor - mycket av allt

Fler vill ha ut mer av sin semester, och kombinationsresor har blivit hett. Vad sägs till exempel om Balkans bästa: Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro under samma resa. Det blir vin- och ostronprovningar, besök på Sarajevos gator och bad i Adriatiska havet, samt en titt på världsarvsstaden Dubrovnik.

Historieintresserade kanske annars uppmärksammar att det i år är 70-årsjubileum av de allierades landstigning i Normandie. Temaresors cykelresa i regionen besöker flera av de historiska platserna, bland annat Omaha Beach och den berömda Pegasusbron. Kulinariska upplevelser längs ciderrutten ingår.

Annars kan man få uppleva stad och bad på Sardinien, där fantastiska stränder varvas med turer genom bergsmassiv och huvudstaden Cagliari.

Nyheter hos: Temaresor. Sardinien hos Fritidsresor

Prisexempel: Balkans bästa från 14 498 kronor för åtta dagar. Normandie från 16 348 kronor för åtta dagar. Bilrundresa till Sardinien från 8 398 kronor för en vecka.

Fakta

Tre trender i sommar

+Skräddarsytt boende

Allt fler vill bo bland likasinnade på resan. Hela åtta av tioresenärer bokar nu särskilt nischade boenden, enligt Fritidsresor.Företaget utökar därför sina barnfria hotell till 27 stycken. ÄvenVing inför fler barnfria hotell. Hos flera charterföretag kan manockså välja boende för barnfamiljer eller till och med för ungavuxna.

+ Fler åker båt

Kryssningsresor fortsätter att öka i popularitet. Under 2014 väntashela 21,7 miljoner passagerare åka på en kryssning, enligt siffrorfrån Cruise Lines International Association. 2013 var motsvarandesiffra 21,3 miljoner. Därför har nu också Ving börjat medkryssningar - Medelhavet och Östersjön är mest populärt undersommaren. Och fartygen blir allt mer spektakulära. På flera av denyaste kan man åka zipline, se på bio och till och med testavattenrutschbana.

+I semesterform

Vi fortsätter att vilja ha aktiva semestrar. Mer än hälften i Vingsundersökning Resepanelen uppger till exempel att de gärnamotionerar på semestern. De flesta charterbolag har numotionssatsningar och i sommar startar Fritidsresor ännu en MagicLife-anläggning för sportintresserade, i Side, Turkiet. (TT)