Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarvett för bebisföräldrar

Har du en liten i familjen? Familjeliv guidar dig till en bebisvänlig sommar med säker sol och smarta bad!

Hur mycket vätska behöver en bebis få i sig en varm sommardag? Hur håller jag vagnen tillräckligt sval? Vilka kläder passar bäst i värmen? Det är några av frågorna som nyblivna föräldrar diskuterar på Familjeliv inför högsommardagarna när solen gassar för fullt.

Med små barn ska man förstås ha extra stor respekt för solen. Nyfödda och bebisar runt ett halvår bör aldrig vistas i direkt solljus. Men på det stora hela är det bra att lita på sitt eget sunda förnuft som förälder, så att man inte blir alltför ängslig över sommarvärmen. Det tycker Margareta Elliot, verksamhetsansvarig barnsjuksköterska på BVC Knoppen i Stockholm, som guidar dig i sommarvett för de minsta.

Njut av solen i skuggan

Huden är känsligast på barn som är runt året och yngre. Då har den ännu inte hunnit utveckla ett skydd mot solens strålar. När solen är som starkast, mellan 11 och 15, är det särskilt viktigt att bebisen vistas i skuggan eller inomhus. Packa parasollet om ni ska till stranden och välj en tidpunkt på dagen när solen är mindre stark, tidig morgon eller sen eftermiddag.

Satsa på kläder som täcker armar och ben, som en långärmad t-shirt, byxor istället för shorts och en solhatt med ordentliga brätten. Vilket skydd kläderna ger, kan du undersöka genom att hålla upp plaggen mot solen. Om ljuset strilar in är skyddet mindre bra.

– Man ska vara väldigt försiktig med solen. På utlandssemestern kan det vara bra att använda soldräkter med inbyggt UV-skydd. Solkräm ska man undvika på de allra minsta, säger Margareta Elliot.

Svalka bebisen varma dagar

Bebisar har svårt med värmeregleringen och hanterar därför inte hetta så bra. Om bilen saknar AC kan det bli väl varmt för en liten. Åk inte för låga turer utan stopp och var uppmärksam på hur minstingen mår. Ta flera pauser så att bebisen inte storknar – lägg handen på magen eller ryggen så märker du om det är läge för lite luft.

En solig sommardag kan också barnvagnen bli för varm. Undvik täta skynken, så cirkulerar luften bättre. Det är också skönt för bebisen att ligga på en filt i skuggan som omväxling till vagnen.

Spädbarn som helammas behöver ingen annan vätska, även om det är stekhett ute. Däremot är det viktigt att mamman dricker mycket och ammar barnet oftare än vanligt.

Barn som dricker välling, äter gröt och yoghurt får i sig mycket vatten genom maten.

– En deciliter puré är detsamma som en deciliter vätska. Men ett barn som äter vanlig mat kan behöva dricka lite extra. Erbjud vatten mellan måltiderna – barn dricker när de är törstiga. Vissa barn äter sämre när det är varmt ute, men det viktiga är att de får i sig tillräckligt med vätska, säger Margareta Elliot.

Bada i vattenbrynet

Många bebisar älskar att plaska loss i vattnet, men svenska badvatten är ofta kalla att bada i. För barn under två år passar lek med hink och spade i vattenbrynet bättre än att doppa hela kroppen. På Familjeliv tipsar BVC-sköterskan Christine om att ha med sig flera ombyten till stranden, så att bebisen inte behöver ha blöta kläder på sig. Blöta kläder kyler inte bara ner kroppen, de ger även sämre solskydd. Hon påminner också om att aldrig lämna barnet ensamt vid vattnet ens ett ögonblick.

Däremot behöver man inte vara orolig för urinvägsinfektion om bebisen blir kall om stjärten, det är bara skrock.

– Urinvägsinfektion orsakas av en bakterie, inte av kyla som man trodde förr. Urinvägsinfektion är inte heller särskilt vanligt bland barn, de som drabbas har en väldig otur, säger Margareta Elliot.

Ta bort fästingen själv

Fästingbett råkar många små som kryper i gräset ut för. På blöjbarn upptäcker man oftast fästingen snabbt, men det kan ändå vara bra att gå igenom kroppen någon gång per dag. Om du hittar en fästing ska du ta tag om den med en pincett så nära huden som möjligt. Dra rakt ut och kontrollera att hela fästingen följde med. Men om huvudet sitter kvar i huden, är det inte hela världen, menar Margareta Elliot. Kroppen stöter ut det efter ett tag.

– Håll koll på huden någon vecka efter bettet. En röd ring är första symptomet på Borrelia, då behöver barnet få penicillin. TBE är mer sällsynt. Men om man ska till Åland eller vissa delar av Stockholms skärgård kan det vara en bra idé att vaccinera barn över ett år.

Myggor kan visserligen vara en riktig plåga, men stryk inte myggmedel på bebisen. Använd myggnät över vagnen och sängen istället. Om en geting skulle sticka barnet lindrar det att badda med kylbalsam eller kallt vatten.

– Getingar sticker inte aktivt, men framåt sensommaren när de är slöa kan det bli läskigt om barnet råkar få tag i en. I princip är ett getingstick inte farligt. Enstaka barn är allergiska, men då ska de ha blivit utsatta två gånger innan reaktionen kommer, säger Margaret Elliot.

Källor: 1177 Vårdguiden, Apoteket, Strålsäkerhetsmyndigheten