Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarsalong i annorlunda miljö

Att komma till varvet på Högmarsö, är som att kliva in i böckerna om Skrot-Nisse. Bil- och båtvrak stångas med bråte, plåt och gamla containrar. Men gläntar man på dörren till det stora slupskjulet på varvet, öppnar sig en annan värld. Vi kliver in i konsten.

I slupskjulet öppnade galleristen Mai Lundell en sommarsalong i slutet av juni. 17 konstnärer från hela landet ställer ut. Två kommer från Finland, en från Åland.

Det är fotografi, skulptur och måleri.

– Allt är till salu, säger Mai Lundell.

Slupskjulet är en gigantisk byggnad med en osannolik miljö. Den är en slags konstinstallation i sig. Vid entrén hänger ett flaggspel av olikfärgade långkalsonger, gjort av Olle Magnusson. Långkalsongerna, av beprövad lumparmodell, minner om att varvet är en strikt manlig miljö.

Dagen innan vernissagen hamras det och dras ledningar. Men Mai Lundell är lugn.

– Det får inte vara för allvarligt. Vi hinner färdigt.

Hon drev tidigare Järnboden i Harg, en utställningslokal med rykte. Mai Lundell berättar entusiastiskt om sommarsalongen på Högmarsö.

– Entrén är frivillig, säger hon. Vi bjuder på de bästa konstnärerna som finns i dag. En del har rötter i Roslagen, som Ylva Ekman och Peter Ern, måleri, Johan Frid, Bengt Grandin och Anders Jansson, skulptur och Roine Karlsson, fotografi.

Skulptören Berth Volund Johansson ställer ut fyrmodeller, dykdalber och möbler i smide. Han för med sig ytterligare ett projekt: färjan Klara som ligger förankrad vid varvets kaj.

Den har en mångskiftande bakgrund. Byggdes 1916 i England av marinen som landstigningsbåt i första världskriget. 1944 var den med om landstigningen i Normandie under andra världskriget. Sedan har den en mångårig period som fraktbåt i Finland och var en av de första bilfärjorna mellan Sverige och Finland.

Berth Johansson köpte Klara i december 2012. Nu rustar han henne till en flytande utställningslokal, för att sedan åka på turné till olika hamnar i Östersjön för att slutligen hamna i London.

– Start 2016, 100 år efter hennes födelse, säger Berth Johansson.

Ekonomiskt är sommarutställningen på Högmarsö ett vågspel. Kommunalt stöd är inte att tänka på. Söker man bidrag i början av sommaren, är den kommunala penningpåsen tom.

– Bra idéer ska komma hastigt, säger Mai Lundell. Vi visar kvalitet. Välkomna!

Om ni kommer till sommarutställningen på Högmarsö, glöm inte att ta en titt på varvsområdet. Det är värt minst hälften av den frivilliga inträdesavgiften.