Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbsgarantin saknar finansiering

Socialdemokraterna Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt skriver i ett debattinlägg i Norrtelje Tidning att vi, Allians för Norrtälje kommun, ska ”ge Norrtäljes ungdomar sommarjobb”. Att det ens finns sommarjobb denna sommar borde ses som en bedrift av våra duktiga tjänstemän, som trots tuffa förutsättningar till följd av rådande kris lyckats få fram så många sommarjobb som de har fått.

Politik handlar om att prioritera. Det handlar om att prioritera vad våra gemensamma resurser går till.

Vi har valt att prioritera att ha en ekonomi i balans framför att låna av kommande generationer genom att spendera över budgeten. Socialnämnden, som har haft hand om sommarjobben, har i år fått fem miljoner kronor i extra tillskott för att kunna jobba med bland annat våld i nära relationer, hedersvåld och utsatta barn och unga. Tycker Socialdemokraterna att nämnden ska nedprioritera det arbetet och istället rikta resurserna mot en sommarjobbsgaranti?

Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt tar även upp att traditionella möjligheter till sommarjobb i kommunen såsom äldreomsorg och restaurang- och besöksnäring förståeligt har försvunnit under krisen. Menar de att vi då ska hitta på jobb för unga och sedan anställa dem för att göra dessa påhittade jobb? Det är inte bara dåligt ur ett ekonomiskt perspektiv utan också för de eventuella ungdomar vi skulle ha anställt. Ingen mår bra av att ha ett påhittat första jobb.

Den “sommarjobbsgaranti” Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt vill införa saknar finansiering i Socialdemokraternas egna budgetförslag. Om S-budgeten för socialnämnden hade gällt i dag hade nämnden haft fyra miljoner kronor mindre att röra sig med. Vilka medarbetare inom den kommunala verksamheten vill Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt säga upp för att skapa det budgetutrymme de behöver?

Om Ulrika Falk och Hanna Stymne Bratt har konkreta förslag som utan att skuldsätta framtida generationer kan leda till fler sommarjobb välkomnar vi dessa. Vi har ju trots allt kontor nära varandra.

Staffan Tjörnhammar (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel